Studija slučaja: Ultra

TRČI, REDATELJU, TRČI! – TROSTRUKI ŽIVOT FILMAŠA

otvoreno za javnost / uz projekciju filma
17/11 | SUBOTA | 16:00 | F22 – Nova akademijska scena
Frankopanska 22
16:00 projekcija filma Ultra
17:30 Studija slučaja: Ultra

Protagonisti koji govore na pet jezika, snimanje u sedam zemalja, više od 250 sati materijala, 50 grubih verzija, sedam završnih verzija, 45 ljudi u filmskoj ekipi uvijek u pokretu, dugometražni dokumentarni prvijenac redatelja koji je ujedno i jedan od producenata i protagonista. Sve je to Ultra. Dokumentarni film Balázsa Simonyija, snimljen u koprodukciji s HBO-om, stekao je veliku gledanost i uspjeh u branši (uži izbor za Europsku filmsku nagradu 2017.). Film daje uvid u svijet ultramaratona i prati jednu od najvažnijih utrka, Spartatlon, koja se proteže duž 246 kilometara od Sparte do Atene i traje 36 sati. Redatelj je amaterski sudjelovao u utrci šest puta pa je ovo i vrlo osobna tema.

Studija slučaja pokazat će:
– dobre i loše strane dvostruke uloge: trkača, jednog od protagonista, i redatelja koji voli držati sve pod kontrolom;
– put od razvojne faze do postprodukcije, naglašavajući ekstremno dug period produkcije; savjeti što raditi, a što ne, financijski usponi i padovi, obučavanje filmske ekipe, logistika snimanja;
– postprodukcijska faza s golemom količinom materijala (više od 250 sati);
– nakon završetka – neuobičajene ideje i metode PR-a i marketinga, menadžment bez prestanka; kako napraviti uspješnu lokalnu i festivalsku premijeru i kako lansirati dramu koja je pod stigmom oznake “sportskog” filma?

Balázs Simonyi je mađarski redatelj, član Europske i Mađarske filmske akademije. Studirao je književnost i film i teoriju umjetnosti, a trenutačno dovršava doktorat iz teorije umjetnosti. Od 2002. godine radi kao redatelj i producent. Prikazao je filmove na više od 250 festivalskih projekcija u dvadeset zemalja. Od 2003. godine predstavljao je svoje fotografije na brojnim izložbama.

Ultra, 2017. Mađarska, Grčka, 81 min.

Iz godine u godinu trkači iz cijelog svijeta sudjeluju na Spartatlonu, jednoj od najprestižnijih i najzahtjevnijih utrka. Utrka pokriva povijesnu trasu od 246 kilometara od Atene do Sparte i traje 36 sati. Svatko ima svoj razlog za sudjelovanje u toj ekstremnoj trci. Nitko ne zna hoće li je uspjeti istrčati, ali svi znaju da je iznimno važno probati i možda postići nemoguće. Riječ je o običnim sportašima koji testiraju svoje granice, liječe svoje duše i rješavaju se demona. Ultra je jedinstveno putovanje u prošlost, srca i umove trkača koje bilježi redatelj dok i sam sudjeluje u trci. Balázs Simonyi utrku je završio šest puta. U filmu prikazuje dirljivu, a ponekad i zabavnu priču o trkačima i njihove spoznaje, patnje i hipnotičko stanje uma. Pravo iskustvo iz prve ruke i nevjerojatan uvid u jedan nepoznati svijet.