‘Još samo malo’ u kinima od 28. travnja

Još samo malo, filmska priča o obitelji u potrazi za srećom usred neizvjesne budućnosti, koja gledatelje osvaja nenametljivom i razoružavajućom vedrinom, 28. travnja stiže na repertoare odabranih hrvatskih kina.

Obitelj Mehdipour Iranci su koji žive u izbjegličkom centru u Finskoj. Supružnici Bahman i Mahtab brižni su roditelji koji gaje odnos pun ljubavi i nježnosti prema svoje dvoje djece, malenoj vragolastoj Donyi i 13-godišnjem školarcu Raminu, koji je ujedno “službeni” obiteljski prevoditelj s finskog.

Objektivno gledajući, Mehdipourovi nemaju puno razloga za slavlje – žive u desetak kvadrata izbjegličkog stambenog kompleksa u kojem vlada policijski sat, i s neizvjesnošću iščekuju novo pismo službe za tražitelje azila, koje će odlučiti o njihovoj sudbini.

No, umjesto strahom, svakodnevica im je ispunjena malim životnim radostima i ritualima, poput nježnih dodira kojima Mahtab jutrima budi članove obitelji i toplih obiteljskih druženja uz pjesmu i ples. Ramin, koji je u Finskoj dočekao pubertet, posljednje dane ljeta, a možda i posljednje koje će provesti sa svojim finskim prijateljima, provodi obuzet gorko-slatkim tinejdžerskim mukama.

Kad želiš razgovarati s djevojkom, ne moraš ništa reći, samo ju pogledaj u oči i nasmiješi se, savjet je koji zaljubljenom Raminu daje otac. Na isti način, istovremeno nježan i razoružavajuć, redatelj Hamy Ramezan osvaja srca gledatelja, sa svakim novim kadrom polako otpuštajući toplinu koja vlada u zajednici Mehdipourovih.

Još samo malo debitantski je dugometražni film finsko-iranskog redatelja i scenarista Hamyja Ramezana, premijerno prikazan u programu Generacija KPlus na Berlinalu. Djelomično se temelji na redateljevim osobnim iskustvima iz vremena kad je kao dječak 1990. godine stigao u Finsku, nakon što mu je obitelj pobjegla od progona u Iranu.

Ovu inspiriranu i nadahnutu posvetu tihoj ljudskosti, ljubavi, dobroti i Finskoj, upotpunuje sjajan glumački ansambl koji predvodi slavni iranski glumac Shahab Hosseini, poznat po suradnji s Asgharom Farhadijem na filmovima About Elly (2009), Nader i Simin se rastaju (2011) i Trgovački putnik (2016) za koji je u Cannesu nagrađen kao najbolji glumac.