Još stignete pogledati filmove iz Mreže festivala Jadranske regije

Iako je 21. ZFF i službeno završio, pet filmova iz ovogodišnje konkurencije natjecateljskog programa Mreža festivala Jadranske regije dostupno je za online gledanje na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba sve do 19. studenog u ponoć, odnosno do završetka trajanja partnerskog festivala iz Mreže, ljubljanskog LIFFE-a.

Među njima su komični pseudodokumentarac Crni kamen redatelja Spirosa Jacovidesa u kojem putem odnosa između zaštitnički nastrojene majke i njezina sina, uspješno zaviruje pod svaki kamen temeljac suvremenog grčkog društva i izvrće ga. Snimajući dokumentarac o “nestalim” zaposlenicima u grčkoj javnoj službi, dvojica filmaša upoznaju Haroulu, očajnu majku u potrazi za sinom Panosom, jednim od nestalih. Kada ga osumnjiče za prevaru, Haroula u pratnji dokumentarista i njihove kamere kreće u misiju ispiranja ljage s Panosovog imena.

Mnogo je lijepih mjesta gdje se može umrijeti, ali Luksemburg nije među njima, poruka je britkog i humorističnog filma Luksemburg, Luksemburg. Prikazan u programu Horizonti u Veneciji i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, film je naišao na odličan prijem, a kritičari su režiju ukrajinskog redatelja Antonia Lukicha usporedili s onom Martina Scorsesea. Kada saznaju da je njihov otuđeni otac bolestan u Luksemburgu, braća blizanci Kolja i Vasja odlaze na put kako bi se pozdravili s njime posljednji put. Hoće li muškarac kojeg zateknu biti isti onaj opaki frajer kojeg se sjećaju?

Do 19. studenog moguće je pogledati i film danskog redatelja Martina Skovbjerga Kopenhagen ne postoji, mračnu ljubavnu priču i uznemirujući psihološki triler iz pera scenarista Najgore osobe na svijetu (ZFF 2021.), u kojem nastupa hrvatski glumac Zlatko Burić Kićo (Trokut tuge – ZFF 2022.). Mlada žena Ida nestala je bez traga. Tri mjeseca kasnije njezin dečko Sander pristaje na neobičan dogovor – dopustit će njezinom ocu i bratu da ga zaključaju u stan i podvrgnu ispitivanju. Na vidjelo uskoro izlaze pojedinosti o čudnom i nekonvencionalnom načinu života dvoje ljubavnika, koji su usred velikoga grada odlučili živjeti potpuno izolirano, odsječeni od ostatka svijeta.

Iz Slovačke dolazi mračni politički triler Moć redatelja Mátyása Priklera nadahnut stvarnim korupcijskim skandalom koji je potresao zemlju 2009. godine. Ministri vanjskih poslova dviju susjednih europskih zemalja sastaju se na neslužbenom lovačkom izletu. Kada zalutali metak ubije mladog istjerivača divljači, slučaj privuče veliku pažnju medija a zamršeno klupko korupcije počinje se odmotavati.

Novi film talentirane redateljice Ene Sendijarević (Negdje lijepo – ZFF 2019.) Slatki snovi nemilosrdna je satira o padu europskog kolonijalizma i stilizirana kritika bogatih nagrađena u Locarnu (Renée Soutendijk – najbolja glumačka izvedba). Indonezija, kraj kolonijalne ere. Nakon što nizozemski patrijarh Jan svoju plantažu šećera ostavi mladom izvanbračnom sinu – djetetu svoje domorodačke ljubavnice i kućne pomoćnice Siti, privilegirani status njegove supruge Agathe dovodi se u pitanje, a vrućina na koloniziranom otoku usred oceana postaje neizdrživa.

Mreža festivala Jadranske regije regionalni je festival osnovan 2021. godine. U zajedničkom pothvatu udružilo se pet festivala iz pet zemalja – Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska). U sklopu trećeg izdanja, svaki od pet festivala održat će poseban zajednički program u kojem će najbolji film birati publika iz svih pet zemalja. Zbrajanjem glasova, najboljem filmu prema izboru publike bit će dodijeljena nagrada Adriatic Audience Award, koja će dobitniku biti uručena na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Cijena online ulaznice za pojedini film iz programa iznosi 3 €, a ukoliko namjeravate pogledati čitav program, po cijeni od 8 € možete kupiti paket koji uključuje online ulaznicu za svih pet filmova.