Kockice – beskompromisne vizije i hrabrost stvaranja

Kockice, natjecateljski program domaćeg kratkometražnog filma posvećen predstavljanju autor/ica koji se još nisu okušali u dugome metru, u svom dvadeset i prvom izdanju predstavit će osam svježih filmskih ostvarenja. Među njima su radovi autora koji su poznavateljima domaćeg kratkog metra već dobro poznati, kao i onih čiji ćemo rad tek upoznati za vrijeme 21. ZFF-a.

Selektor Kockica Vladimir Gojun ovogodišnji izbor filmova opisuje riječima: Ovim uvodnikom želim se, po prvi puta, obratiti isključivo autorima. Onima čiji su filmovi odabrani u selekciju kao i onima čiji nisu, što nimalo ne umanjuje njihovu važnost. Želim Vam reći kako svi jednako zaslužujete pohvalu za sav trud i hrabrost stvaranja. Pritom ste Vi te kreativne snage koje su stvorile Kockice, zaslužne za njihovu popularnost i ispunjenu dvoranu svih večeri tijekom festivala. 

Uzroci ste svakog aplauza i uzvika koji odjekne dvoranom nakon što krene odjavna špica i razlog ste neutažive radoznalosti potpisnika ovih redaka. Koliko god su Kockice rasle zahvaljujući našoj vjernoj publici toliko su dobivale na kvaliteti zahvaljujući Vašim beskompromisnim vizijama koje iz godine u godinu privlače novu publiku, nove zaljubljenike u filmsku formu, i što je najvažnije, poklonike hrvatske kratkometražne forme. Želimo da tako i ostane, da se entuzijazam i potreba za novim izražajima ne ugasi te da nam se vraćate svake godine jer bez toga, ova stranica bi sada bila prazna.

Neki autor/ice otprije su poznati ZFF-ovoj publici, poput Davida Gaše (Palikuća – ZFF 2021) koji se ove godine predstavlja s filmom Niska trava, premijerno prikazanim na prestižnom festivalu u Oberhausenu, Filipa Zadre (Naopako – ZFF 2017) koji ove godine predstavlja film Susjede bubiceSaše Poštića (Aj čujemo se – ZFF 2022; Rakete – ZFF 2021) koji predstavlja film Skummy, Martine Marasović (Moj Nikola – ZFF 2022) čiji kratki film Ja ću prva također gledamo u ovogodišnjem programu i Marka Jukića (Med i mliko – ZFF 2016) koji predstavlja film Čopor .

Prvi put na Kockicama s filmom Škafetin sudjeluje Paško Vukasović, poznato glumačko lice koje smo pratili u filmovima poput Ne gledaj mi u pijat i serijama kao što su Patrola na cesti te Crno-bijeli svijet, zatim Kristina Barišić s filmom Neka ljubav kaže sve o nama te Luka Galešić s filmom Dobro je, lijepo je.

Prava istina priče o šori Andreje Slaviček, film uvršten u program Tjedna kritike u Cannesu, prikazat će se izvan konkurencije, čime festival sudjeluje u projektu “H15 ― 15 godina u našem filmu” i obilježavanju 15 godina djelovanja HAVC-a.

U programu Kockice, koji postoji od samih početaka Zagreb Film Festivala, premijerno su prikazana kratkometražna ostvarenja danas etabliranih hrvatskih filmaša te se stoga Kockice smatraju jednom od najznačajnijih platformi za promociju mladih talenata u Hrvatskoj. Redatelj/ica najboljeg filma dobiva skulpturu Zlatna kolica te novčanu nagradu u iznosu od 2.000 eura koju osiguravaju Društvo hrvatskih filmskih redatelja i ZFF.

Medijski pokrovitelji programa Kockice su Vizkultura i Kinofilm.