Kockice i međunarodna konkurencija: najbolje od domaće i svjetske kratkometražne produkcije

Kao festival posvećen debitantskim ili drugim filmovima autor/ica Zagreb Film Festival s posebnom pažnjom prati i njihove prve kratkometražne korake. Tako i ove godine daje presjek najboljih kratkih filmova nadolazećih hrvatskih autora u programu Kockice s odabranih 7 naslova, dok selekciju najboljih međunarodnih ostvarenja u kratkometražnoj konkurenciji čini 12 probranih i nagrađivanih ostvarenja iz cijeloga svijeta, uz dvije hrvatske koprodukcije.

O najboljim naslovima iz oba programa odlučivat će zajednički žiri u sastavu: Rino Barbir, redatelj prošlogodišnjeg pobjednika Kockica, filma DrukerStefan Đorđević, prošlogodišnji dobitnik Zlatnih kolica za najbolji međunarodni kratkometražni film Posljednja slika o ocu, te Ivan Đurović, osnivač Montenegro Film Foruma i prvi predsjednik Udruženja producenata i redatelja Crne Gore.

Kockice su natjecateljski program hrvatskih kratkometražnih filmova i jedna od najznačajnijih platformi za promociju mladih talenata u Hrvatskoj. U veljači ove godine program je dobio nadogradnju svojeg dugogodišnjeg postojanja u obliku internetske platforme  croatian.film koja omogućuje kvalitetan pregled i uvid u domaću kratkometražnu produkciju u bilo kojem trenutku i bilo gdje. Na platformi će i biti prikazano 7 naslova iz Kockica prema odabiru dugogodišnjeg selektora, Vladimira Gojuna. Filmovi su: Devet mjeseci, novi film Josipa Lukića (Minjonja njanjonja – ZFF 2015. i Južno voće – posebno priznanje, ZFF 2019.), Angina pectoris, novo ostvarenje Filipa Mojzeša (Groblje slonova – ZFF 2019.), Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem u režiji glumice, scenaristice i redateljice Sanje Milardović, U šumi Sare Grgurić, Sparina Petra Vukičevića, Stanar Borne Zidarića te Bepo Filipa Antonia Lizatovića. Pobjedniku će uz nagradu biti dodijeljen i novčani iznos od 10.000 kuna koji osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja

U konkurenciju Međunarodnih kratkometražnih filmova uvršteno je 12 naslova, a među njima su dva nastala u hrvatskoj koprodukciji: Svi psi odlaze nagrađivane islandske filmašice Ninne Pálmadóttir (Castor Multimedia) te Srna mađarskog redatelja Istvána Hevesija (Eclectica). Selekcija uključuje prvi egipatski film nakon pedeset godina koji je uvršten u kratkometražnu konkurenciju Cannesa, gdje je nagrađen Zlatnom palmom za najbolji film – Ne želim zaboraviti redatelja Sameha Alaa, kolumbijski film Između tebe i Milagros redateljice Mariane Saffon koji je proglašen najbojim filmom venecijanskog programa Horizonti, te film Praznina ruskog redatelja Antona Sazonova koji je nagrađen za režiju u Locarnu. S Tjedna kritike u Cannesu dolazi i francuski film Dustin redateljice Naïle Guiguet, iz kratkometražne konkurencije Cannesa grčki film Autocesta 65 redateljice Evi Kalogiropoulou, a iz Venecije portugalski film Smjena redateljice Laure Carreira, koji je ujedno nominiran za Europsku filmsku nagradu. U utrci za Zlatna kolica u kratkometražnoj konkurenciji nalaze se i bugarski film redateljice Kristine Spasovske Matica te nizozemski Putem redateljice Marit Weerheijm.

Filmovi iz selekcije Kockica moći će se pogledati besplatno na platformi croatian.film dok će natjecateljski program međunarodnih kratkometražnih filmova biti dostupan na platformi kinoeuropa.hr, također besplatan za gledanje.