Kockice: širenje naše filmske obitelji

Kockice, nacionalni natjecateljski program kratkometražnog filma posvećen predstavljanju autor/ica koji još nisu snimili dugometražni film, u svom dvadesetom izdanju predstavit će deset svježih filmskih ostvarenja. Među njima su radovi autora koji su poznavateljima domaćeg kratkog metra već dobro poznati, kao i onih čiji ćemo rad tek upoznati.

Selektor Kockica Vladimir Gojun ovogodišnji izbor filmova opisuje riječima: Postoji li veće nagrade i satisfakcije za Kockice od toga da će na ovogodišnjem “slavljeničkom” izdanju Zagreb Film Festivala u glavnom natjecateljskom programu biti prikazana čak četiri filma domaćih autorica i autora koji su, uzgred rečeno, svoje prve filmske korake i uspjehe ostvarili u sklopu Kockica. Malo je reći kako smo ponosni na tu činjenicu.

Ovogodišnji program spontano je nametnuo jednu vrstu tematske homogenosti koja se provlači kroz svaki od natjecateljskih filmova. Bilo bi mi drago kad bi i vi to primijetili.  Zanimljivo je kad se takvo nešto dogodi u inače, nerijetko, oskudnim uvjetima izbora. Međutim, ova godina je bila produkcijski iznimno bogata, raznovrsna i vizualno izazovna te je uslijed toga i slaganje programa trajalo dulje nego inače. Gledat ćete nove uratke nekih prethodnih laureata te natjecatelja Kockica, kao i nove, dosad neotkrivene mlade autorice i autore koji se prvi put predstavljaju u našem programu te im ovim putem želimo dobrodošlicu u našu ogromnu filmsku obitelj. Uvjeren sam da će mnogi od ovogodišnjih autorica i autora sigurno jednog dana predstaviti svoje debitantske uratke i u dugometražnom natjecateljskom programu ZFF-a, a i šire. Da parafraziram jednog od ovogodišnjih autora koji će definitivno biti jedan od tih, nema zime za Kockice.

Neki autor/ice poznati su publici Kockica poput Josipa Lukića, redatelja filmova Minjonja njanjonja (ZFF 2015.), Južno voće (ZFF 2019. – posebno priznanje) i Devet mjeseci (ZFF 2020.) koji ove godine s koredateljicom Klarom Šovagović predstavlja film Nije zima za komarce, te Rine Barbira koji je za svoj redateljski prvijenac Druker nagrađen Zlatnim kolicima za najbolji hrvatski film na ZFF-u 2019., a ove godine predstavlja film Zof.

Povratnik je i Jakov Nola (Kontraofenziva – ZFF 2017. – posebno priznanje; Kućica – ZFF 2019.), koji ove godine predstavlja kratki film Badnjak, Bojan Radanović (Prije mraka – ZFF 2016. i Slova – ZFF 2019.). koji na ZFF stiže s filmom Fender te Andrija Tomić (Tuđa posla – ZFF 2021.) koji predstavlja Muškiće.

Prvi put na Kockicama sudjeluju Ante Storić s Kratkom pričom o Trogiru, Matej Matijević s filmom Boca de Ferro, Martina Marasović, koja predstavlja film Moj Nikola, Ana Šiškov s Nije pristojno plesat po grobu te grupa autora filma Aj čujemo se.

U istom programu bit će izvan konkurencije prikazan debitantski kratkometražni film glumice i scenaristice Lane Barić, Snjeguljica. Uz mnoštvo filmova u kojima je Lana Barić nastupala ispred kamere, publika je na ZFF-u imala prilike vidjeti i njezin scenaristički rad – višestruko nagrađivanu Terezu37, lanjskog hrvatskog kandidata za Oscara.

U programu Kockice, koji postoji od samih početaka Zagreb Film Festivala, premijerno su prikazana kratkometražna ostvarenja danas etabliranih hrvatskih filmaša te se stoga Kockice smatraju jednom od najznačajnijih platformi za promociju mladih talenata u Hrvatskoj. U dugometražnom programu 20. ZFF-a predstavit će se dugometražni prvijenci autor/ica koji su svoje prve redateljske korake predstavili na ZFF-u te će posebno zanimljivo biti gledati Kockice nadolazećih autora i veseliti se njihovoj budućnosti.

Redatelj/ica najboljeg filma dobiva skulpturu Zlatna kolica te novčanu nagradu u iznosu od 15.000 HRK koju osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Zagreb Film Festival.