‘Korzet’, fascinantan portret buntovne carice Sisi, u kinima od 9. veljače

U domaća kina 9. veljače stiže Korzet, povijesna drama koja redefinira i osuvremenjuje ustaljene okvire žanra. U središtu je radnje austrijska carica Elizabeta, popularna Sisi čija su ljepota i inspirativni modni trendovi postali naširoko poznati. Umjesto da ekranizira već klišeiziranu i komercijaliziranu priču o lijepoj i mladoj Sisi, austrijska redateljica Marie Kreutzer svoju junakinju prati u razdoblju kada se primiče sredovječnosti, a njezina dvorska, društvena i majčinska uloga sve više kopni. Popis kina u kojima se film može pogledati nalazi se na dnu teksta.

Naime, kada Sisi navrši 40 godina, njezino nezadovoljstvo vlastitom javnom slikom i društveno-političkom ulogom, koja ju je svodila isključivo na reprezentativnu, zauvijek mladu, lijepu i vitku pratnju suprugu caru Franji Josipu, počinje buktjeti sve većom silinom. Razapeta između svakodnevnog strogog utezanja u korzet i dosadnih dvorskih večera, Elizabeta ispoljava svoj tinjajući bunt protiv rigoroznog dvorskog režima gestama “tihog” prosvjeda, primjerice potpunom šutnjom i odbijanjem jela tijekom službenih dvorskih banketa. U potrazi za uzbuđenjima, vođena znatiželjom i rasplamsanom životnom energijom, Sisi putuje Europom, posjećuje bivše ljubavnike i stare prijatelje.

Ova odvažna i suvremena inačica povijesne drame dotiče se važne teme – položaja žene u društvu u drugoj polovici 19. stoljeća, istovremeno suptilno ukazujući na neke paralele koje je moguće povući s današnjicom. U borbama, težnjama i mračnim tajnama buntovne povijesne figure, koju možemo smatrati i pretečom današnjih influencerica, otkriva se izrazito suvremena i univerzalna priča o poziciji žene i njezinom pravu na samoostvarenje.

U naslovnoj ulozi očarava luksemburška glumica Vicky Krieps (Fantomska nit, Bergmanov otok), čije su višemjesečne pripreme za ulogu uključivale svakodnevno utezanje u korzet, učenje mađarskog jezika te ovladavanje mačevanjem i jahanjem tako da u sedlu sjedi na jednoj strani. Ova maestralna glumačka izvedba priskrbila joj je nekoliko prestižnih priznanja – od nagrade u canneskom programu Izvjestan pogled nakon premijernog prikazivanja filma, pa do one za najbolju glumicu na Sarajevo Film Festivalu, a niz je zaključen krajem prošle godine nagradom Europske filmske akademije. 

Korzet je peto cjelovečernje ostvarenje redateljice Marie Kreutzer koja je prve festivalske uspjehe postigla već svojim debitantskim filmom, Bez oca (2011). Uz sofisticiranu kameru snimateljice Judith Kaufmann, impresivnu kostimografiju s potpisom Monike Buttinger i evokativnu glazbu francuske kantautorice Camille, na velikom je platnu oživjela nova, posve svježa svježa priča o ikoničkoj povijesnoj ličnosti koju je u mnogo konvencionalnijoj verziji – trilogiji Sissi Ernsta Marischhke – još 1950-ih portretirala Romy Schneider. Narativ o ekstravagantnoj, slobodoumnoj vladarici u novom mileniju postao je “punk drama o tome zašto je carica Elizabeta bila Meghan Markle svoga vremena” (Cath Clarke, The Guardian).

Distributer je filma Zagreb Film Festival. Medijski pokrovitelj je Jutarnji list.

Iz kritika:

Briljantan portret žene na rubu. (Caitlin Quinlan, Little White Lies)

Posveta kompleksnim ženama. (Rafaela Sales Ross, The Playlist)

Vicky Krieps blista. (Adam Solomons, Indiewire)

Zvjezdana izvedba. (Peter Bradshaw, Guardian)

 

Popis kina: