Laureat Berlinalea i novi regionalni kino hit u ZFF-ovom putujućem filmskom paketu

Aktualni španjolski kandidat za Oscara, film Alcarràs katalonske redateljice Carle Simón, u sklopu programa ZFF putuje moći će gledati publika diljem Hrvatske – od Dubrovniku i Korčule, Nove Gradiške, Opatije, Pule, Rijeke, Rovinja, Slatine, Splita i Šibenika, pa do Varaždina, Zaboka i Zadra. Ova hvaljena atmosferična drama o obitelji poljoprivrednika nad koju se nadvije prijetnja neizvjesne budućnost prvi je film na katalonskom jeziku koji je osvojio glavnu nagradu Berlinalea – prestižnog Zlatnog medvjeda, pa Alcarràsu nesumnjivo već pripada mjesto u filmskoj povijesti. U središtu filma naslovljenog prema malom mjestu na zapadu Katalonije nalazi se obitelj Solé koja naraštajima brine o velikoj plantaži bresaka. Međutim vlasnici zemlje na kojoj Soléovi žive namjeravaju posjeći voćnjak i postaviti solarne panele. Kako ljeto odmiče kraju, multigeneracijskoj obitelji postaje jasno da je njihovu vjekovnom načinu života i rada odzvonilo. Sastavljen u potpunosti od neprofesionalnih glumaca, od kojih su neki i sami farmeri, ansambl filma vješto portretira način života usklađen s ciklusima prirode i lokalnom tradicijom, dok je snimateljica Daniela Cajías na kameri uspješno zabilježila sinestetičke vrijednosti kasnoga ljeta. Gradeći svoj film kao suptilnu i nježnu elegiju o načinu života koji uzmiče pred pritiskom kapitala i masovne proizvodnje, Simón u priču nenametljivo upliće i aktualna ekonomsko-društvena pitanja.

Novi regionalni kino hit u nastajanju, Praznik rada Pjera Žalice, dio je istoga putujećeg ZFF-ova filmskog paketa. Početak distribucije filma u Bosni i Hercegovini ovih je dana obilježio rekord: naime, Praznik rada se našao na prvom broju po broju gledatelja u kinima u Bosni i Hercegovini, gdje ga je nakon prvog vikenda prikazivanja pogledalo gotovo 10.000 gledatelja. Ova impresivna brojka novi je najbolji rezultat otvaranja jednog bosanskohercegovačkog filma u posljednjem desetljeću. Film koji je svjetsku premijeru imao ljetos na Sarajevo Film Festivalu ujedno je i zaključni dio niza Žaličinih ostvarenja koji ocrtavaju utjecaj nedavne povijesti na živote ljudi u današnjoj Bosni i Hercegovini (Gori vatra, 2003; Kod amidže Idriza, 2004; Koncentriši se, baba, 2020). Radnja prati Armina koji se nakon deset godina rada u Njemačkoj vraća u Bosnu. Tek se oženio i želi iznenaditi oca Fudu, no on je nestao. Susjedi tvrde da je uhićen, ali nitko ne zna zašto. U novinama piše da je osumnjičen za ratni zločin. Dok susjedstvo želi proslaviti Praznik rada, Armin pokušava saznati istinu. Film je koprodukcijski projekt pet država regije, a hrvatski koproducent je Propeler Film.

Publika će u sklopu programa ZFF putuje moći pogledati i francusku uspješnicu u režiji Mikhaëla Hersa, film Noćni putnici u kojem u još jednoj virtuozno odigranoj ulozi nastupa Charlotte Gainsbourg. Pitka, zavodljiva drama evokacija je šarmantnog duha 1980-ih u Parizu i nostalgičan portret jedne obitelji.

Djeca i mladi će pak doći na svoje uz nizozemski znanstveno-fantastični hit Kapetanica Nova o znanstvenici koja se vraća u prošlost kako bi spriječila klimatsku katastrofu. No misiju joj otežava činjenica da ju je putovanje kroz vrijeme pomladilo, a male djevojčice nitko ne shvaća ozbiljno. Ova uzbudljiva SF avantura, koja nosi niz važnih poruka o ekologiji, prijateljstvu i hrabrosti, namijenjena je uzrastu 8+.