Ljetni dani ZFF-a održat će se od 17. do 20. srpnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Od 22. Zagreb Film Festivala dijeli nas još samo jedno godišnje doba, svima najdraže — ljeto, poznato po opustjelim gradskim ulicama, sladoledu i kratkim, toplim noćima. Pripreme za ovogodišnje izdanje Festivala već su u punom jeku, slažu se programi i biraju najbolja neovisna filmska izdanja koja će i ove godine zagrebačku publiku u studenom zabavljati te nedvojbeno poticati na razmišljanje. No kako ne bi ispalo da su filmska druženja rezervirana samo za jesen, i ovog će se srpnja u sklopu Ljetnih dana ZFF-a na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazivati izbor nekih od najzanimljivijih recentnih indie naslova.

 

Budući da na vrhuncu ljeta temperature znaju prelaziti i 30 °C, umjesto na zagrijavanje za 22. izdanje, pozivamo vas da se od 17. do 20. srpnja u omiljeno zagrebačko open-air kino dođete rashladiti zvjezdanim nebom, kvalitetnim filmovima i park-šumom Tuškanac koja se nalazi u neposrednoj blizini. Na temelju dosadašnjeg iskustva, predlažemo vam čak da sa sobom ponesete i laganu jaknu.

 

U srijedu, 17. srpnja, program Ljetnih dana ZFF-a otvorit će se filmom 20.000 vrsta pčela španjolske redateljice Estibaliz Urresole Solaguren. Riječ je o nježnoj priči o odrastanju smještenoj u idilični kraj Baskije među košnice i med, u čijem je središtu jedno osmogodišnje dijete u potrazi za vlastitim identitetom. Vrijedi istaknuti i kako je impresivna glumačka izvedba osmogodišnje Sofíje Otero toliko oduševila publiku i kritičare prošle godine u Berlinu da je Otero ušla u povijest kao najmlađa osoba koja je ikada osvojila Srebrnog medvjeda.

 

Već sljedećeg dana, u četvrtak, 18. srpnja, iz Baskije putujemo u nešto istočnije krajeve, točnije — u Beograd, a vraćamo se i kroz vrijeme u 1996. godinu, obilježenu studentskim prosvjedima protiv ondašnje vlasti. Redatelj Vladimir Perišić (Ordinary People) u svom drugom igranom filmu Lost Country bavi se emocionalnim i političkim implikacijama odrastanja u ratnim devedesetima. Na Tjednu kritike u Cannesu glumac Jovan Ginić za ulogu petnaestogodišnjeg Stefana, razapetog između ljubavi prema majci (Jasna Đuričić) i svojih ideala, osvojio je i nagradu Zaklade Louis Roederer za zvijezdu u usponu 2023, kao i Počasno Srce Sarajeva na Sarajevskom filmskom festivalu.

 

U petak, 19. srpnja, na Ljetnoj se pozornici Tuškanac prikazuje i jedan od najiščekivanijih filmskih naslova iz regije, Domaćinstvo za početnike makedonsko-australskog redatelja Gorana Stolevskog, nagrađenog u Veneciji (Queer Lion), o jednoj neobičnoj obitelji neuklopljenoj u postojeće društvene norme. Priča prati Ditu (Anamaria Marinca) prisiljenu nakon smrti svoje djevojke Suade preuzeti brigu o njezine dvije kćeri, pri čemu joj u pomoć nevoljko priskače i dugogodišnji prijatelj Toni, sjajni Vladimir Tintor. Film na jedan topao i duhovit način odgovara na pitanje “Što uopće znači biti obitelj?”, a na Ljetnim ga danima možete pogledati paralelno s početkom redovnog prikazivanja u Hrvatskoj.

 

Film Ekskurzija Une Gunjak, inspiriran medijski eksponiranim slučajem banjalučkih osnovnoškolki koje su zatrudnjele na školskoj ekskurziji, zatvorit će u subotu, 20. srpnja, ovogodišnje izdanje Ljetnih dana ZFF-a. Riječ je o coming-of-age priči o tinejdžerki Iman koju jedna naizgled nevina laž dovede u središte školskog skandala, no Gunjak izbjegava plošne prikaze adolescencije i publici zauzvrat daje jedan mnogo kompleksniji uvid u odrastanje i spolno sazrijevanje u konzervativnoj sredini.

 

Ulaznice će se moći kupiti na dan prikazivanja na službenoj blagajni Ljetne pozornice Tuškanac ili online na www.ulaznice.hr (online prodaja zatvara se dva sata prije početka projekcije).

 

Za više informacija o ulaznicama, kao i točnim terminima projekcija, pratite obavijesti na našoj službenoj stranici (zff.hr) te društvenim mrežama Zagreb Film Festivala.

 

Vidimo se u srpnju!