Međunarodni filmovi kratkog metra u utrci za Zlatna kolica

Deset intrigantnih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta uvršteno je u natjecateljski program međunarodnog kratkometražnog filma 21. ZFF-a.

U ovogodišnjoj konkurenciji novo je ostvarenje Daniela Soaresa, portugalskog redatelja koji je za film Ono što ostaje prošle godine nagrađen posebnim priznanjem žirija ZFF-a. Samo neka uspije (Please Make It Work) prethodno je prikazan u Locarnu i na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu. Premijeru u Locarnu imali su i Spaljena zemlja (Scorched Earth) Markele Kontaratou te kineski Kornjačina godina sudbine (A Tortoise’s Year of Fate) u režiji Yi Xionga.

Još nekoliko naslova iz ovogodišnje konkurencije prikazano je u programima prestižnih svjetskih festivala. Norveški film Cice (Tits) Eivinda Landsvika i španjolsko-argentinski Ništa od toga (None of That) Francisca Cantona i Patricija Martineza prikazani su u natjecateljskom programu Cannesa, a njemački Sentimentalne priče (Sentimental Stories) Xandre Popescu u programu Horizonti Venecijanskog filmskog festivala.

Film Opservacija (Observation) Christoffera Lossiusa, ovjenčan norveškom filmskom nagradom Amanda za najbolji kratki film, priča je o bračnom paru koji od osoblja vrtića dobivaju informaciju da je njihov duhovit i maštoviti dječak zapravo problematično dijete.

Bugarski Danas sve ima čudan okus (Everything Tastes Strange Today) Kristine Spassovske gledatelje upoznaje s 12-godišnjom djevojčicom koja tijekom beskrajnog ljetnog dana  u privatnosti obiteljskog vrta želi biti voljena svoga starijeg brata.

Švedski film Šogor Jörgena Hyltesa (Container Scanning) Edvina Hallberga i Antona Hellströma humoristični je prikaz svijeta u kojem se razgovori odvijaju bez kraja i cilja, a poljski Brak na mrtvo (A Dead Marriage) Michała Toczeka priča o neobičnom susretu na filmskom setu gdje se upoznaju Filip, statist specijaliziran za uloge mrtvaca i Lucy, koja glumi mrtvu ženu.

Najboljem filmu pripast će nagrada Zlatna kolica i iznos od 1000 eura. O kratkometražnim pobjednicima 21. Zagreb Film Festivala odlučivat će žiri u sastavu: hrvatski redatelj Josip Lukić (Nije zima za komarce ― Zlatna kolica, ZFF 2022), slovenski redatelj Matjaž Ivanišin (I tako je završilo ljeto ― Zlatna kolica, ZFF 2022) i Daniel Hadenius-Ebner, suosnivač i umjetnički direktor festivala Vienna Shorts.