Moćna drama “Nemirni” Joachima Lafossea u kinima od 17. ožujka

Intimni potret bračnog para istražuje složen odnos ljubavi i žrtve, umjetničkog genija i mentalnog zdravlja

Nemirni, moćna ljubavna drama belgijskog redatelja Joachima Lafossea stiže u odabrana hrvatska kina 17. ožujka. U intimnom portretu bračnog para, restauratorice Leïle i slikara Damiena, Lafosse se ponovno okreće omiljenoj temi – obiteljskoj krizi. Može li brak opstati u okolnostima koje su daleko od idealnih te može li ljubav pobijediti sve, središnja su pitanja filma koji istražuje složen odnos ljubavi i žrtve, umjetničkog genija i mentalnog zdravlja.

Filmsku priču i režiju filma nadopunjuju hvaljene glumačke izvedbe – u ulozi Damiena pojavljuje se istaknuti francuski glumac Damien Bonnard (Francuska depeša, Oficir i špijun, Les Misérables, Dunkirk), a ulogu Leïle tumači Leïla Bekhti, francuska glumica alžirskog porijekla (Prorok). Uloga Aminea prvo je glumačko ostvarenje Gabriela Merza Chammaha, unuka francuske dive Isabelle Huppert.

Damien i Leïla žive u idiličnoj seoskoj kući sa sinom Amineom. Damien slika u svom ateljeu, dok Leïla obnavlja namještaj. Slikanje je Damienu poput disanja, a slikati može jedino pod pritiskom. Odbija uzimati lijekove koji bi kontrolirali sve učestalije manične epizode koje ga čine nezaustavljivim i punim ideja, a završavaju na odjelu psihijatrije.

Problemi u naizgled skladnom braku tijekom filma polako eskaliraju, a naslućuju se već u uvodnim scenama, kad za vrijeme kratkog morskog izleta Damien iskače iz čamca i prepušta malenom Amienu da se sam odveze do obale. Iako su duboko zaljubljeni, Damienov težak i nepredvidiv karakter sve su veći teret iscrpljenoj Leïli i njihovom sinu, koji obožava svog spontanog i zabavnog tatu.

Joachim Lafosse poznat je po suptilnoj i nijansiranoj razradi kompleksnih likova i situacija. Kao i u nizu dosadašnjih ostvarenja (Izbezumljenost, Nakon ljubavi, Na putu), u filmu Nemirni, premijerno prikazanom u glavnom programu Cannesa, bavi se pukotinama u obiteljskim odnosima.

Lafosseov interes za slikarstvo i proces nastanka umjetničkih djela posebno je vidljiv u  Nemirnima. Filmska priča inspirirana je vlastitim iskustvom odrastanja uz bipolarnog oca, koji je bio fotograf umjetničkih djela, a u scenografiji i vizualnom prosedeu vidljiv je utjecaj belgijskog slikara Pieta Raemdencka, čije slike također zauzimaju važno mjesto u filmu.

Film će se od 17. ožujka moći pogledati u kinu Kinoteka, kinu Tuškanac, kinu Metropolis (MSU) te Kino mreži.

Distributer je Zagreb Film Festival.