Moralne kontroverze i distopijske vizije budućnosti u fokusu srijede

Šesti dan 17. Zagreb Film Festivala obilježit će premijera danskog kandidata za Oscara, erotske drame u režiji May el-Toukhy o aferi uspješne odvjetnice i njezinog znatno mlađeg posinka koja otvara cijeli niz moralnih i etičkih pitanja. Kraljica srca na rasporedu je u 9:30 i u 20 sati u kinu Tuškanac.

Od 14 sati u Tuškancu prikazuje se nizozemska drama Druga šansa iz programa PLUS koji kuriraju i ocjenjuju zagrebački srednjoškolci. U programu Velikih 5, od 17 sati u kinu Tuškanac, prikazuje se španjolska drama Ljeto u Madridu, novi film poznatog španjolskog redatelja Jonása Truebe, atmosferičan portret dugog toplog ljeta u španjolskoj prijestolnici koji je u Karlovim Varima nagrađen posebnim priznanjem. U 17 sati u MSU nastavlja se program za najmlađe filmofile, Bibijada i to s danskim pustolovnim filmom Zemlja kristala.

U 19 sati u MSU unutar natjecateljskog programa Ponovno s nama prikazuje se novi film Gabriela Mascara Božanska ljubav, religijska distopija u bojama neona, omamljujuće ostvarenje u kojem se gospel i erotika miješaju kako bi ispripovijedali relevantnu priču o vjeri i moći.

Program u MSU nastavlja se u 21 sat s filmom iz programa Velikih 5 , Predivan život redatelja Nicolasa Bedosa, vrckave romantične komedije o mrzovoljnom šezdesetogodišnjaku Victoru (Daniel Auteuil) uvjerenom kako su najbolji dani odavno iza njega.

U KIC-u se nastavlja program Moj prvi film: In memoriam i to s ključnim djelom čehoslovačkog novog vala, prvim dugometražnim filmom Miloša Formana, Crni Petar, sniman u maniri cinéma véritéa, s kamerom koja zuji oko likova koje tumače neprofesionalni glumci i koji dočarava atmosferu običnog ljeta u malenom češkom gradu početkom 60-ih. Program u KIC-u se nastavlja u 21 sat s popratnim programom Festivali pod reflektorom. Treću godinu zaredom nastavlja se suradnja s Venecijanskim filmskim festivalom, a večeras gledamo pet kratkometražnih ostvarenja iz posebnog izbora za zagrebačku publiku.

Dan završava u kinu Tuškanac u 22:30 sati s programom međunarodnog kratkog filma i domaćeg kratkog metra, Kockice. Na repertoaru su Vrijeme s tatom bugarskog redatelja Martina Ilieva te Odustajanje kineskog redatelja Qiu Yanga . U Kockicama gledamo novi film Jakova Nole, Kućica te Valcer za 1. maj Zorana Stojkovskog.

Program Industrije nastavlja se u srijedu s panelom Je li moguće napraviti umjetničku hit igru? s početkom u 15 sati u HUB385, u Petračićevoj 6. Panel moderira Srđan Laterza, autor projekta Interaktivna empatija, a u njemu sudjeluju dizajneri videoigara, umjetnici, edukatori te predstavnici državnih tijela iz Hrvatske, Njemačke i Francuske, a naglasak rasprave bit će na mnogim aspektima umjetničkog pristupa videoigrama – kako dizajneri i umjetnici stvaraju igre koje pomiču kreativne granice tog medija te kako se upotrebom interaktivnosti može ispričati priča s kojom igrači mogu suosjećati, ali i kako  kako stvoriti klimu u kojoj kreativne videoigre mogu ostvariti značajan uspjeh.