Otet

  • Marco Bellocchio
  • Italija, Francuska, Njemačka
  • 2023
  • 134’
  • Rapito

Velikan talijanskog filma Marco Bellocchio u svojem najnovijem ostvarenju prenosi priču o stvarnom slučaju iz 19. stoljeća, kada je Katolička crkva otela židovskog dječaka. Godina je 1858. Židovska obitelj Mortara živi mirno u Bologni, sve dok im se na vratima ne pojave papini vojnici tražeći da im predaju svog sedmogodišnjeg sina Edgara. Naime, obiteljska sluškinja potajno je krstila dječaka u strahu za njegovu dušu te zakon traži da Edgar bude odgajan u katoličkoj vjeri. Očajni, roditelji daju sve od sebe kako bi vratili sina, a u tome im se pridružuje i šira zajednica. Film je premijerno prikazan u Cannesu, a potom i u Torontu.

Titlovi: HR, EN

Marco Bellocchio

Marco Bellocchio talijanski je redatelj, scenarist i glumac. Njegov cjelovečernji prvijenac Šake u džepu (1965.) ovjenčan je glavnom nagradom na Filmskom festivalu u Locarnu, nakon čega je uslijedio niz ostvarenja koji su ga pozicionirali među najznačajnije predstavnike talijanskog političkog filma. Izbor iz filmografije: Šake u džepu (1965.), Kina je blizu (1967.), Stavi monstruma na naslovnu stranicu (1973.), Henry IV (1984.), Slatki snovi (2016.), Izdajnik(2019.), Otet (2023.).

Otet

Režija
Marco Bellocchio
Scenarij
Marco Bellocchio, Susanna Nicchiarelli
Glumci
Paolo Pierobon, Fausto Russo Alesi, Barbara Ronchi, Enea Sala, Leonardo Maltese, Filippo Timi, Fabrizio Gifuni
Direktor fotografije
Francesco Di Giacomo
Montaža
Francesca Calvelli, Stefano Mariotti
Producent
Francesco Di Giacomo, Simone Gattoni, Paolo del Brocco, Alexandra Henochsberg, Pierre-François Piet, Viola Fügen, Michael Weber
Produkcija
Ibc Movie, Kavac Film, Rai Cinema, Ad Vitam Production, The Match Factory, Bayerischer Rundfunk
Festivali i nagrade
Cannes Film Festival; Toronto Int'l Film Festival; BFI London Film Festival

OSTALI FILMOVI IZ OVOG PROGRAMA