Najzanimljivija festivalska ostvarenja na repertoaru nedjelje

Nakon službenog završetka 17. ZFF-a, nedjelja je dan kad se već tradicionalno još jednom prikazuju najzanimljivija ostvarenja festivala, ali i filmovi u konkurenciji za nagradu LUX Europskog parlamenta.

Od 19:30 sati u kinu Tuškanac prikazuje se tako Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, a od 21.30 sati drugi film u konkurenciji za ovu nagradu, Vlast španjolskog redatelja Rodriga Sorogoyena.

Bog postoji, njeno ime je Petrunija feministička je balkanska satira o posvemašnjem kaosu koji nastaje nakon što se žena usudi sudjelovati pa i pobijediti u ritualu namijenjenom muškarcima. Film je na Berlinaleu osvojio Nagradu ekumenskog žirija, dok je na Pulskom festivalu ovjenčan Zlatnom arenom za najbolju režiju u programu Manjinske koprodukcije.

Vlast prati karizmatičnog političara koji živi u okrilju luksuza financiranog mitom i korupcijom. No kada izbije skandal, a njegova stranka odluči svu krivicu svaliti na njega. političar se upušta u prljavu borbu za opstanak, protiv dobro podmazane korupcijske mašinerije i stranačkog sustava.

Nedjelja donosi i mnogo sadržaja za najmlađe. Program Moj prvi odlazak u kino, prilagođen već djeci staroj tri godine, prikazuje se u 11 sati u kinu Tuškanac te u KUC Travno. U isto vrijeme u NS Dubrava počinje film Eia i sove iz programa Bibijada.

Mliječni zubi, priča o romansi bolesne tinejdžerice i sitnog dilera, na rasporedu je u 14 sati u kinu Tuškanac. U 17 sati u istom kinu još je jedna prilika za gledanje Svjetionika Roberta Eggersa, hipnotizirajuće horor-fantazije o psihičkom ratu dvojice čuvara svjetionika u ulogama kojih briljiraju Robert Pattinson i Willem Dafoe.

U Muzeju suvremene umjetnosti na rasporedu su projekcije tri zapažena ostvarenja iz glavnog programa. Norveški film Pazi na djecu prikazuje se od 16 sati, a od 19 sati slijedi Bosonogi car, film u hrvatskoj koprodukciji o dogodovštinama belgijskog kralja koji se budi na Brijunima. Posljednji film na programu u tom kinu (21:00) je Kraljica srca, danski kandidat za Oscara, ovjenčan nagradom publike na Sundanceu.

Dva filma iz glavnog programa zatvaraju i programe u kvartovskim dvoranama. U Kulturnom centru Travno u 19 sati igra belgijski kandidat za Oscara, Naše majke u režiji Césara Díaza, dok se u Narodnom sveučilištu Dubrava u isto vrijeme prikazuje Alice i gradonačelnik, film francuskog redatelja Nicolasa Parisera, kojim je i otvoreno ovo izdanje Zagreb Film Festivala.