Nedjelja na ZFF-u: ‘Visoka djevojka’ i ‘Patrick’

Treći zeefef dan u kino Tuškanac donosi dva dugometražna filma iz glavnog programa. Visoka djevojka u režiji Kantemira Balagova, nagrađenog za najbolju režiju sekcije Izvjestan pogled Festivala u Cannesu aktualni je ruski kandidat za Oscara. Ovu moćnu i na trenutke bolnu priču o opstanku u najtežim okolnostima inspiriranu pričama ruskih žena iz 2. svjetskog rata gledamo u 9:30 te u 17 sati.

Termini u 12:30 i u 20 sati rezervirani su za Patricka. Tko bi rekao da potraga za ukradenim čekicem u nudističkom kampu može biti uzbudljiva poput najnapetijeg krimića. Ova belgijska crnohumorna drama u režiji Tima Mielantsa (Peaky Blinders) s Jemaineom Clementom i golišavim glumačkim ansamblom dokazuje da itekako može!

U programu Ponovno s nama u kinu Tuškanac od 22:30 gledamo brazilski film Božanska ljubav. Ova neonom okupana drama jednog od trenutno najzanimljivijih latinoameričkih redatelja Gabriela Mascara spaja gospel i erotiku u važnoj priči o vjeri i moći. Godina je 2027., a Brazil ubrzano tone u religijsku distopiju u kojoj javni skeneri svima obznanjuju koja je žena trudna, a ljudi na putu kući svraćaju u drive-in ispovjedaonice.

Popratni program Dva Berlina – filmom preko zida u Dvoranu KIC donosi čak dva naslova: B-film: zvuk i strast Zapadnog Berlina 1979. – 1989. Jörga A. Hoppea, Heika Langea i Klausa Maecka, koji prati glazbenu scenu u Zapadnom Berlinu tijekom ’80-ih te od 21 sat Zec na berlinski u režiji Bartosza Konopke nakon kojeg će uslijediti tribina na temu 30. obljetnice rušenja Berlinskog zida. Moderator tribine je povjesničar dr. sc. Hrvoje Klasić. U sklopu programa Fragmenti egzila od 19 sati prikazuje se film Obećanje, mučna priča o sazrijevanju, dijelom inspirirana Braćom Karamazovima F. M. Dostojevskog, kojim su braća Dardenne stekla međunarodnu slavu.

U NS Dubrava nastavlja se program Bibijada namijenjen osnovnoškolcima. Trinaesto izdanje Bibijade posvećeno je temi ekologije i inpirirano globalnim pokretom mladih za klimu. Od 11 sati na rasporedu je nizozemski film Taiki redateljice Mirjam de With čiji mali junak igrom slučaja shvaća da je stvarni svijet mnogo uzbudljiviji i čarobniji od onog virtualnog. Od 19 sati na istome mjesti ne propustite Naše majke u režiji gvatemalskog redatelja Cesara Diaza.

Mlijeko, islandski film u režiji Grímura Hákonarsona (program Ponovno s nama), koji uspoređuju s kino-uspješnicom Tri plakata izvan grada igra u KUC Travno od 19 sati, a prijepodnevni sati u tom kvartovskom kinu rezervirani su za generaciju filmofila 3+ i program kratkih filmova Moj prvi odlazak u kino.