Nemir u školskim klupama

Četiri filma iz programa ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala tematiziraju probleme s kojima se susreću profesori i učenici:
‘Radikalno’, ‘Zakon zbornice’, ‘Ekskurzija’ i ‘Delegacija’

 

Dobitnik nagrade publike ovogodišnjeg festivala Sundance, film Radikalno meksičkog redatelja Christophera Zalle iz glavnog programa 21. ZFF-a dirljiva je i zarazno optimistična priča o nadi i prilikama. Temelji se na istinitoj priči iz članka Joshue Davisa “Radikalno oslobađanje generacije genija”, objavljenog 2013. u magazinu Wired, o događanjima u školi u zabačenom dijelu Meksika.

Sergio Juarez (Eugenio Derbez – CODA) novi je učitelj siromašne škole u pograničnom gradu Matamoros, opustošenom nemarom, korupcijom i nasiljem, koja ima najlošije rezultate u Meksiku. Frustriran općom apatijom, Sergio se okreće radikalnim metodama kako bi zainteresirao učenike i pomogao im ostvariti potencijale. Susrevši se na Internetu s metodama pedagoga Sugate Mitre o obrazovanju koje pokreću i nose sama djeca, Sergio odlučuje pokušati poboljšati živote svojih 12-godišnjih učenika. Može li nastava koja se temelji na znatiželji, inicijativi i slobodi, umjesto na prisili, učenju napamet i testovima kao mjerilu uspjeha, osloboditi njihove potencijale?

U glavnom programu također se prikazuje Ekskurzija, s nestrpljenjem iščekivan dugometražni prvijenac bh. autorice s pariškom adresom Une Gunjak (Kokoška – Nagrada EFA-e za najbolji kratki film 2014). Dok se njezin razred priprema za izlet, sarajevska tinejdžerica Iman privlači pažnju starijeg dečka. Kada za vrijeme igre istine ili izazova slaže da je spavala s njim, glasina se proširi školom i stvari izmiču kontroli. Realizaciju ove važne priče nagrađene u Locarnu (Posebno priznanje, program Concorso Cineasti del Presente) autorica opisuje kao “poriv i obavezu koje je osjetila kao žena u srednjim tridesetima koja raspetljava čvorove svog seksualnog odgoja, kao Bosanka koja promatra današnju omladinu, i na kraju, kao feministica”. Ekskurzija je bh. predstavnik u utrci za nagradu Oscar.

U klupe jedne njemačke škole publiku ZFF-a odvest će Zakon zbornice u režiji Ilkera Çataka, briljantna studija o odnosima moći koja se prikazuje u programu Ponovno s nama. Predana i idealistična mlada profesorica matematike i tjelesnog Carla Nowak (Leonie Benesch Babylon, Berlin; Bijela vrpca) u razredu daje sve od sebe, ali izvan nastave prisiljena je neprestano braniti svoje učenike. Zbog niza sitnih krađa u školi drugi učitelji pretvorili su se u detektive amatere, željne ispitivanja i zastrašivanja djece. Kad netko iz kruga njenih učenika postane meta školske istrage, Carla odlučuje sama istjerati istinu, no stvari nisu baš jednostavne pa Carla biva uvučena u močvaru optužbi, sumnji i izdaje. Film Teacher’s Lounge njemački je predstavnik u utrci za nagradu Oscar. Osvojio je nagradu C.I.C.A.E u programu Panorama te nagradu Label Europa Cinemas na ovogodišnjem Berlinaleu.

Posebno osmišljen za publiku srednjoškolskog uzrasta, ZFF-ov program PLUS donosi niz priča o odrastanju i svemu što odrastanje donosi, a ove godine dijelom će se prikazivati u kinu, a dijelom online. U selekciji programa najbolji je film u kategoriji za mlade prestižnog festivala u Zlínu, premijerno prikazan na Berlinaleu, Delegacija u režiji Asafa Sabana, koji prati troje izraelskih srednjoškolaca na razrednom putovanju u Poljsku u obilasku spomen-mjesta Holokausta.