Nova nagrada Mreže festivala Jadranske regije: Publika regije zajedno bira najbolji film

Publika Zagreb Film Festivala (Hrvatska), Sarajevo Film Festivala (BiH), Festivala autorskog filma (Srbija) i Filmskog festivala Herceg Novi (Crna Gora) dodijelit će novu nagradu u sklopu Mreže festivala Jadranske regije – posebnog regionalnog festivalskog okupljanja pokrenutog na inicijativu Sarajevo Film Festivala.

Publika tih četiriju festivala iz četiri zemlje zajedno će izabrati najbolji film iz posebnog programa koji će biti održan na svakom od njih: iz programa Mreže festivala Jadranske regije. U selekciji će biti predstavljeni neki od najzanimljivijih ostvarenja europske kinematografije ove godine. Takvi naslovi, s manjih europskih teritorija, obično ne ulaze u redovnu kinodistribuciju, a u doba globalne pandemije još teže pronalaze put do svoje publike.

Nagrada publike, “Adriatic Audience Award”, bit će dodijeljena najboljem filmu u novčanom iznosu od 5000 eura, i to za kinodistribuciju filma na teritoriju bivše Jugoslavije.

Kriza uzrokovana pojavom COVID 19 i u filmskoj industriji zahtijeva nova promišljanja i nova kreativna rješenja. Ovi značajni festivali iz četiriju zemalja zajedničkog govornog područja različite su veličine i profila, ali svi dijele zajedničku misiju – platforma su za promociju i predstavljanje europskog audio-vizualnog sadržaja i talenata. Cilj je partnerstva među festivalima očuvanje publike i stvaranje nove te unapređenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija.

Prvi zajednički regionalni filmski festival – program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, održan je online utravnju. U zajedničkom programu selektori četiriju festivala napravili su izbor filmova prikazanih i nagrađenih na posljednjim izdanjima filmskih festivala u Cannesu, Berlinu i Veneciji te dva remasterizirana jugoslavenska klasika, sve u želji da pandemija koronavirusa ne zaustavi film na putu od autora do publike.

Suradnja se nastavlja i na redovnim izdanjima sva četiri festivala: u programu svakog od njih bit će održan poseban program pod naslovom “Mreža festivala Jadranske regije”, s izborom najboljeg od europskog filma. Zbrajanjem glasova gledatelja sa sva četiri festivala najboljem filmu po izboru publike bit će dodijeljena “Adriatic Audience Award”, a nagrada će dobitniku biti uručena na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

19. Zagreb Film Festival bit će održan od 14. do 21. studenog 2021.