Novi film majstora crnih komedija Ulricha Seidla uskoro u kinima

Novo ostvarenje renomiranog austrijskog filmaša Ulricha Seidla, crna komedija Rimini, od 6. listopada moći će se pogledati u Kino mreži. Uoči distribucije film će u ponedjeljak, 3. listopada otvoriti retrospektivni program posvećen Seidlu u zagrebačkom kinu Tuškanac, u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma, Hrvatskog filmskog saveza, kina Tuškanac i ZFF-a, službenog distributera filma.

Radnja smještena u titularnom talijanskom obalnom gradu, ljeti popularnu turističkom odredištu, a zimi opustjelu i monotonu mjestu, prati nekoć slavnu austrijsku pop zvijezdu Richieja Brava, koji danas karijeru bazira na šlagerskim nastupima pred umirovljenicima. Ocvali šarmer razuzdana lifestylea svoje prihode dopunjuje pružanjem seksualnih usluga sredovječnim obožavateljicama. No, kada se iznenada pojavi njegova odrasla kći koju nije vidio od djetinjstva zahtijevajući od otuđenog oca sve dosad neplaćene alimentacije, njegov se svijet potpuno preokrene.

Premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, Rimini daje gotovo groteskan, ali ipak suosjećajan i nemoralizatorski portret ofucane bivše zvijezde koju je utjelovio karizmatičan austrijski glumac Michael Thomas, poznat i po ulogama u Seidlovim filmovima Uvoz, izvoz (2007) i Raj: Nada (2013). Njegovu glumačku izvedbu “lounge pjevača toliko užasnog da bi mogao biti briljantan” (Peter Bradshaw, The Guardian) kritika uspoređuje s ulogama Nicka Apolla Fortea u Brodvejskom Dannyju Roseu Woodyja Allena i Gerarda Dépardieua u Kad sam bio pjevač Xaviera Giannolija.

Ulrich Seidl, kojeg je slavni Werner Herzog uvrstio među omiljenih deset filmskih autora, afirmirao se kao dokumentarist s cijenjenim naslovima kao što su Životinjska ljubav (1995) i Modeli (1998). I u svojim igranim filmovima, među kojima je i trilogija antologijskog statusa Raj, usmjerava se na patologije suvremenog društva.

Rimini pogledajte u sljedećim kinima: