Objavljen je program Proljetnog izdanja ZFF-a

Na devetodnevnom festivalu, koji se održava online od 9. do 17. travnja u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, gledamo recentne filmske naslove sa svjetskih A festivala i istaknute jugoslavenske klasike

Prvi zajednički regionalni online filmski festival, koji je udružio četiri filmska festivala iz četiri zemlje: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), publici nudi novi doživljaj festivalskog iskustva.

Od 9. do 17. travnja publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori prikazat će filmove koje su izabrali selektori četiriju partnerskih festivala. Devetodnevni festival, koji se održava u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, i to online na ondemand.kinomeetingpoint.ba, ujedno predstavlja proljetna izdanja svakog od festivala.

U programu su nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili u programima filmskih festivala u Cannesu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, održanih online ili u izmijenjenoj formi uslijed pandemije, kao i dva jugoslavenska klasika. To su filmovi Smrt filma, a i mog oca (r. Dani Rosenberg), hibridna kombinacija fikcije i stvarnosti u kojoj redatelj prati posljednje dane svog oca kamerom, trudeći se da zamrzne vrijeme i naoruža se protiv nadolazeće tuge. Film je bio u službenoj selekciji festivala u Cannesu. U programu je i Novi poredak, novi igrani film meksičkog redatelja Michela Franca, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala, premijerno prikazan u Veneciji, gdje je osvojio Srebrnog Lava – Veliku nagradu žirija. U napetoj distopijskoj drami Franco tematizira pitanje revolucije i uspostavljanje novog poretka.

Debitantski igrani film Filipa Jurjeva Mladi kitolovac premijerno je prikazan i nagrađen prošle godine na festivalu u Veneciji, a govori o tinejdžeru koji živi u izoliranu selu na Čukotskom poluotoku, na sjeveroistoku Rusije, koji Beringov prolaz dijeli od Aljaske. S Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u programu su filmovi Sluge režima (r. Ivan Ostrochovský), o epizodi iz života mladih vjerskih službenika rastrzanih između Katoličke crkve i vladajućeg komunističkog režima 1980-ih u Čehoslovačkoj, te debitantski igrani film Jeanette Nordahl Krvne veze. Dokumentarni film Jedna od nas Đure Gavrana, koji je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju.

U programu su i restaurirane verzije jugoslavenskih klasika, koji se prikazuju sa željom da se podsjeti na filmsko blago regije: film Pavle Pavlović Puriše Đurđevića iz 1975. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Avelinu i Trstu, i Miris poljskog cveća Srđana Karanovića iz 1977. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji i Cannesu. Uz film, publika će imati priliku pogledati i razgovore s nekim od autora filmova u programu.

Ovaj program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije početak je zajedničke suradnje i udruživanja četiri festivala iz regije. Njihova će suradnja biti nastavljena i kroz program ovogodišnjih izdanja festivala: na svakom od njih bit će predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova, sve s ciljem uspostavljanja novih vrijednosti uslijed promjena u filmskoj industriji izazvanih pandemijom COVID-19, okupljanja publike i promocije kulturnog naslijeđa te vraćanja osjećaja zajedništva i blikosti.

Dobro došli na Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala, od 9. do 17. travnja 2021. na ondemand.kinomeetingpoint.ba!

Mrežu festivala Jadranske regije podržao je program MEDIA Kreativna Europa.

***

Kako gledati filmove na ondemand.kinomeetingpoint.ba

Kada odete na ondemand.kinomeetingpoint.ba i kliknete opciju Create account”, unesite svoje podatke u ponuđena polja. Ponuđena polja uključuju vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje vaše lozinke i druge osnovne podatke. Kad kreirate svoj korisnički račun, moći ćete vidjeti sadržaj koji vam je dostupan ovisno o teritoriju s kojeg pristupate platformi. Izaberite film, kliknite opciju “Rent” i unesite detalje svoje bankovne kartice. Potvrdite opciju “Rent”. Nakon toga film koji ste unajmili možete pronaći u sekciji My Library”. Kada prvi put kliknete Play”, odnosno nakon pokretanja filma, film ćete moći gledati 48 sati koliko god puta želite. Uživajte u filmovima!

Cijena koda za film je 30 KN / 4 EUR.
Cijena za paket filmova je 190 KN / 25 EUR.