Od četvrtka do petka: Slalom, Undine i Dani koji dolaze

Glavni program 18. Zagreb Film Festivala od četvrtka do petka donosi napetu priču o odrastanju i emancipaciji Slalom francuske redateljice Charlène Favier, u program Ponovno s nama vraćaju se Ritesh Batra s filmom Fotografija te Carlos Marques-Marcet s naslovom Dani koji dolaze, dok u programu Velikih 5 gledamo Undine, novo ostvarenje Christiana Petzolda. Svi filmovi na rasporedu su od četvrtka, 12. studenog u 18 sati do petka, 13. studenog u 18 sati i prikazuju se na platformi www.kinoeuropa.hr, osim filmova iz programa Kockice, koje gledamo na adresi www.croatian.film.

Glavni program dugometražnog filma nastavlja se filmom Slalom, pričom o talentiranoj petnaestogodišnjoj skijašici koja se suočava s neprimjerenim pristupom svog trenera. Hvatajući se ukoštac s temom seksualnog zlostavljanja, redateljica Charlène Favier pripovijeda slojevitu i napetu priču o ženskom odrastanju i emancipaciji, suočavanju s bespomoćnosti i konačnom preuzimanju kontrole. Film je uvršten u službenu selekciju Cannesa 2020.

Na rasporedu programa Ponovno s nama je Fotografija, četvrti film Ritesha Batre, dobitnika Zlatnih kolica za prvijenac Pogrešna dostava (ZFF 2013.). Prateći fiktivnu vezu siromašnog uličnog fotografa s neznankom, Batra je, inspiriran bolivudskim mjuziklima i Shakespeareovim komedijama, donio drukčije viđenje ljubavi u kontradiktornom svijetu urbane Indije. U ovom programu gledamo i Dane koji dolaze, novi film španjolskog redatelja Carlosa Marques-Marceta, prikazan u Rotterdamu i San Sebastiánu. Autentična je to priča o trudnoći i strahovima od novog života, u kojoj kamera devet mjeseci prati stvarnu trudnoću glavnog glumačkog para.

Undine, posljednji film njemačkog redatelja Christiana Petzolda, starog znanca ZFF-a, na rasporedu je programa Velikih 5. U ovoj suvremenoj reinterpretaciji Male sirene, urbana mlada povjesničarka zbacuje sa sebe ulogu odbačene, bespomoćne žene i ponovno se zaljubljuje. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, gdje je Paula Beer nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu, a trenutno je u konkurenciji “europskih Oscara“ u kategoriji najboljeg filma i najbolje glumice.

U programu Kockice, posvećenom domaćem kratkometražnom filmu, na rasporedu su Stanar, novi uradak Borne Zidarića, i U šumi, film debitantice Sare Grgurić. Ponudu međunarodne konkurencije kratkih filmova čine Srna, film mađarskog redatelja Istvána Hevesija, snimljen u hrvatskoj koprodukciji, te Autocesta 65 grčke redateljice Evi Kalogiropoulou, uvršten u ovogodišnju konkurenciju Cannesa.

Nova poslastica za najmlađe na rasporedu je festivala KinoKino. Dvorac litavske redateljice Line Lužytė drama je o odrastanju tinejdžerice Monike, koja želi ostvariti glazbene snove bez obzira na sve prepreke.

U popratnom programu Festivali pod reflektorom gledamo izbor kratkih filmova koji donosi Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA). S Human Rights Film Festivala stiže jedan od najuspješnijih balkanskih dokumentarnih uradaka svih vremena. Medena zemlja je uz Veliku nagradu žirija na festivalu Sundance osvojila nominacije za Oscara za najbolji dokumentarac i strani film.

Edukativni program Industrija nastavlja se u četvrtak u 19.00 predavanjem Bobette Buster, kreativne producentice te profesorice praktičnog digitalnog pripovijedanja, koja će analizirati zašto volimo filmove te kako ova umjetnost mijenja svijet. Masterclass će se prenositi uživo putem festivalske stranice www.zff.hr.