Održan masterclass Krupni kadar (Foto galerija)

U subotu, 26. listopada, u kinu Kaptol Boutique Cinema održan je masterclass Krupni kadar u organizaciji Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD). Gošće masterclassa bile su mađarska autorica Ildiko Enyedi, redateljica filma Tijelo i duša, koji je 2017. godine osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu i bio nominiran za prestižnu nagradu Oscar 2018. godine te glavna glumica  Alexandra Borbely, koja je za ulogu Marie u istom filmu osvojila nagradu Europske filmske akademije za najbolju glumicu.  Nakon uvodnih riječi dopredsjednice HDFD-a, glumice Lane Barić održana je projekcija filma, a potom i razgovor koji je moderirala producentica Tamara Babun.

Projekciju i razgovor popratili su brojne osobe iz kulturnog života: ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, glumice Jasna Bilušić, Sanja Vejnović, Beti Lučić, Karmen Sunčana Lovrić, Anja Matković i Tara Rosandić, glumci Ante Krstulović i Nikša Kušelj, producenti Boris T. Matić i Lana Matić, redateljice Dubravka Turić i Antoaneta Alamat Kusijanović, kazališna redateljica Ivica Boban, psihologinja Aleksandra Mindoljević i brojni drugi.

Ildikó Enyedi jedna je od najznačajnijih europskih redateljica. Karijeru je započela kao konceptualna i medijska umjetnica, a zatim se posvetila snimanju kratkometražnih i dugometražnih filmova, i to kao scenaristica i redateljica. Za svoj rad osvojila je više od 40 međunarodnih nagrada.

Projekt je realiziran uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra te u suradnji sa Zagreb Film Festivalom i Mađarskim institutom u Zagrebu.

* Autorica fotografija je Nina Đurđević.