Oni odlučuju o nagradama 21. ZFF-a: predstavljamo žiri

Nekoliko prominentnih stranih i hrvatskih sineasta pratit će natjecateljski program 21. izdanja ZFF-a s posebnom pažnjom kako bi donijeli odluku kojim će filmskim naslovima u konkurenciji naposljetku pripasti Zlatna kolica. Službena ZFF-ova nagrada dodjeljuje se za najbolji dugometražni igrani film, najbolji kratki igrani film i najbolji hrvatski film u programu Kockice, dok će najbolji film u programu Ponovno s nama osvojiti Zlatni bicikl.

O laureatu dugometražne konkurencije odlučivat će žiri koji čine norveška producentica Renée Hansen Mlodyszewski koja je kao pridružena producentica radila na filmu Najgora osoba na svijetu Joachima Triera (ZFF 2021.), makedonska glumica i producentica Labina Mitevska te ZFF-ov laureat, austrijski redatelj Sebastian Meise kojemu su Zlatna kolica pripala 2021. za film Konačna sloboda.

Pobjednike međunarodnog kratkometražnog programa i programa Kockice proglasit će žiri u sljedećem sastavku: suosnivač i direktor festivala Vienna Shorts Daniel Hadenius-Ebner, slovenski redatelj Matjaž Ivanišin koji je Zlatna kolica odnio u dvije kategorije (Putnik Karpo, ZFF 2014. – najbolji dokumentarni film; I tako je završilo ljeto, ZFF 2022. – najbolji međunarodni kratkometražni film) te Josip Lukić, suredatelj lanjskog pobjedničkog filma u programu Kockice (Nije ti zima za komarce). 

Odluku o najbolje filmu u programu Ponovno s nama donijet će direktor fotografije Stanko Herceg, filmska montažerka, scenaristica i redateljica Višnja Skorin te redatelj Josip Žuvan čiji smo dugometražni debi Garbura gledali na lanjskom ZFF-u.