Otac i Undine: Nagrađene filmove Berlinalea distribuirat će ZFF

70. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale) završilo je u nedjelju, 1. ožujka, a među laureatima su filmovi Otac Srdana Golubovića i Undine Christiana Petzolda koje će u Hrvatskoj u drugoj polovici godine disribuirati Zagreb Film Festival.

Otac Srdana Golubovića dobitnik je nagrade publike (Panorama Audience Award) koju dodjeljuje više od 20 000 posjetitelja Berlinalea i smatra se najvažnijom nagradom u programu Panorama. Uz nagradu publike filmu je dodijeljena i nagrada Ekumenskog žirija. Srdanu Goluboviću ovo je već treći put da sudjeluje u programu ovog prestižnog festivala gdje su ranije prikazani njegovi filmovi Klopka (2007.) i Krugovi (2013.). Sjajno primljen od kritike i publike, Otac je i hrvatska manjinska koprodukcija u kojoj naslovnu ulogu igra Goran Bogdan, a scenarij s Golubovićem potpisuje Ognjen Sviličić.

Novi film Christiana Petzolda prikazan je u glavnom natjecateljskom programu Berlinalea, a za naslovnu ulogu Undine Paula Beer osvojila je Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu. Također, u sekciji glavnog programa film je najboljim proglasilo i međunarodno udruženje filmskih kritičara dodijelivši mu nagradu FIPRESCI. Petzold i Paula Beer surađivali su i na njegovom prethodnom filmu Tranzit koji je naša publika također imala priliku gledati na Zagreb Film Festivalu te u distribuciji u kinu Europa i Kino mreži.

Uz osvojene nagrade, oba filma na listi istaknutih filmova ovogodišnjeg Berlinalea prema izboru kritičara Screen Dailyja. Prikazivanje u domaćim kinima očekuje se u drugoj polovici godine.