Otvorene prijave za filmove i radionicu Moj prvi scenarij!

Ovogodišnje, devetnaesto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 14. do 21. studenog i već tradicionalno u svom će natjecateljskom programu predstaviti filmove novih međunarodnih i domaćih autora.

Aktualan je natječaj za prijavu filmova za natjecateljski program Festivala; rok je 27. rujna za konkurenciju domaćih kratkih filmova, program Kockice te međunarodnu konkurenciju. Filmovi u ta tri glavna natjecateljska programa konkuriraju za nagradu Zlatna kolica i novčane nagrade.

Uvjeti za prijavu filmova i online prijavnica dostupni su ovdje.

ZFF je od samog početka programski usmjeren predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora. U glavnom festivalskom programu dosad su se natjecali redatelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva i Sophije Coppole. Natjecateljski program Kockica najavio je i široj publici predstavio brojna nova i zanimljiva imena na domaćoj filmskoj sceni, koja su kasnije prepoznata ne samo unutar nacionalne kinematografije već i na međunarodnoj festivalskoj sceni (Matija Kluković, Juraj Lerotić, Hana Jušić, Ivan Sikavica, Sonja Tarokić, Dubravka Turić, Antoneta Alamat Kusijanović i dr.)

 

I ove godine, uz glavni natjecateljski program, publika će moći pratiti neke stare i neke nove filmske programe, a program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje.

U sklopu Industrije deseti put održat će se radionica Moj prvi scenarij, za sudjelovanje u kojoj su također upravo otvorene prijave. Radionica je namijenjena filmaši(ca)ma koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film.

Rok prijave je 20. kolovoza 2021.

Od pristiglih prijava bit će odabrano ukupno šest sudionika/ca radionice: dvoje iz Hrvatske, četvero iz Europe, uključujući sudionike/ce iz zemalja članica EU-a te zemalja članica potprograma Media.
Radionica će se održati tijekom 19. izdanja Zagreb Film Festivala.

Cilj je radionice pomoći mladim autori(ca)ma u izradi scenarija za prvi dugometražni igrani film, uz vodstvo dvojice script doctora Antonija Nuića i Ognjena Sviličića. Uz intenzivan program praktičnog rada, s naglaskom na grupnom radu i na rješavanju problematičnih dijelova, u opuštenoj radnoj atmosferi mladim će se kolegama nastojati pomoći da što uspješnije dovrše svoje scenarističke radove. Najbolji projekt radionice po izboru mentora bit će nagrađen s dodatnih 6 mjeseci online mentorstva po završetku radionice.

Radionica je besplatna za sve polaznike, a više informacija o prijavama možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Radionicu suorganiziraju ZFF i Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR). U sklopu prethodnih devet izdanja radionice sudjelovala su ukupno 54 projekata iz različitih europskih država, od čega 19 hrvatskih autora/ica s projektima koji su na sigurnom putu prema realizaciji. Do sada su u sklopu programa Zagreb Film Festivala prikazana tri filma čiji su scenariji razvijani na radionici MPS. To su Žaba Elmira Jukića, Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević te Teret Ognjena Glavonića. Od domaćih projekata razvijanih na radionici aktualno je da s nestrpljenjem iščekujemo premijeru filma Zbornica Sonje Tarokić, a započelo je snimanje filma Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca. Želimo puno sreće projektima koji su u fazi produkcije, postprodukcije, odnosno očekuju prvi susret s publikom te se veselimo nadolazećim prijavama za 10. izdanje radionice Moj prvi scenarij.

Festival financijski podupiru Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar, Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe, Zaklada “Kultura nova” te Turistička zajednica grada Zagreba.

Festival organizira Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.