Petak na ZFF-u uz ostvarenja o važnim temama današnjice

U današnjem finalu dugometražnog natjecateljskog programa gledamo Perje Omara El Zohairyja, crnohumornu dramu ovjenčanu Grand Prixom i Nagradom FIPRESCI na Tjednu kritike u Cannesu te pobjednički film ovogodišnjeg festivala u Karlovym Varyma, Strahinja Banović. Na hrvatsku premijeru filmske adaptacije ovog srpskog ljubavnog epa dolazi redatelj Stefan Arsenijević, a nakon projekcije u Kinu SC u 21 sat uslijedit će Q&A.

U 18:30 sati u kinu SC na rasporedu dugometražne konkurencije egipatski je film Perje, crnohumorna drama ovjenčana Grand Prixom i Nagradom FIPRESCI na Tjednu kritike u Cannesu. Radnja Perja započinje neuspjelim mađioničarskim trikom koji patrijarha jedne siromašne obitelji pretvara u bijelu kokoš. Film je i na programu kina Tuškanac u jutarnjem terminu, u 10:30 sati. U istom kinu u 21 sat na rasporedu je pobjednik ovogodišnjeg Festivala u Karlovym Varyma Strahinja Banović Stefana Arsenijevića, suvremena reinterpretacija srpskog ljubavnog epa u kojem ganski migrant duž balkanske rute traži voljenu suprugu. Za ovu ulogu Ibrahim Koma, francuski glumac porijeklom iz Malija, proglašen je najboljim glumcem u Karlovym Varyma. Film će publici predstaviti redatelj i direktorica fotografije Jelena Stanković, a nakon projekcije uslijedit će razgovor. Ovo se ostvarenje može pogledati i u ranopopodnevnom terminu u kinu Tuškanac u 13 sati.

Film o djevojčici očaranoj svemirskim istraživanjima Ulja Funk na zadatku na programu je KinoKina u Uraniji s početkom u 18 sati. Kada se između Ulje i njezine strasti za svemirom ustoliči prepreka, ona uzima stvari u svoje ruke i uspijeva nagovoriti razrednog kolegu na krajnje neobičnu avanturu – da u mrtvačkim kolima krenu na putovanje istočnom Europom, a sve kako bi izbliza vidjeli pad asteroida!

Program u Tuškancu nastavlja se u 17 sati uz projekciju njemačkog predstavnika u programu Velikih 5 A sutra i cijeli svijet. Ovaj uzbudljivi triler, prikazan na festivalima u Veneciji i Torontu, propituje pitanje opravdanosti nasilja na primjeru antifašističke mladeži podijeljene na dvije frakcije, jednu koja zagovara nenasilan otpor i drugu koja misli da su za borbu protiv radikalne desnice potrebne jednako radikalne mjere. U istom kinu u 19:30 sati na rasporedu je Chiara, napeta drama sazrijevanja ovjenčana nagradom Europa Cinemas Label u programu 15 dana autora u Cannesu. Glavna junakinja kći je mafijaša i nakon njegova nestanka prisiljena suočiti se sa stvarnom prirodom svoje obitelji. U 22 sata započinje blok filmskih naslova iz natjecateljskih programa kratkometražnog međunarodnog filma: Mali Portugal i Mjesta; te dva hrvatska naslova u programu Kockica: Ne pogađa svaka Marka Dugonjića i Sve što dolazi Mate Ugrina.

Petak u Teataru &TD počinje u 18 sati s novim filmom venezuelskog redatelja Lorenza Vigasa Kutija. Šest godina nakon što je za prvijenac Izdaleka (ZFF 2015) osvojio venecijanskog Zlatnog lava, Vigas donosi mračni psihološki triler o dječaku koji se opsesivno pokušava uvući u život stranca uvjeren da je riječ o njegovom ocu. U 20 sati gledamo Malo tijelo, film iz selekcije programa Mreža festivala Jadranske regije, premijerno prikazan na Tjednu kritike u Cannesu, mističnu bajku o žalosti i iscjeljenju temeljenu na starim narodnim vjerovanjima Alpa. Kasnovečernji termin Teatra &TD rezerviran je za jednu posebnu projekciju – debitantsko ostvarenje bosanskohercegovačke redateljice Emine Kujundžić snimljene u koprodukciji s Hrvatskom: A Perfect Love Story Where Nothing Goes Wrong or Does It…?

Projekcija filma Strahinja Banović i masterclass redatelja Stefana Arsenijevića na programu je Industrije u kinu Kinoteka s početkom u 17 sati. Masterclass se održava u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih djelatnika, a razgovor s redateljem vodit će Tamara Babun. Krupni kadar: Stefan Arsenijević održava se u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih djelatnika.