Petak u znaku sitnih užasa odrastanja

Ovaj petak na ZFF-u bit će obilježen posljednjim filmom iz konkurencije za nagrade u dugometražnom programu, Naše majke redatelja Césara Díaza. Ovogodišnji belgijski kandidat za Oscara bavi se posljedicama dugogodišnjeg građanskog rata u Gvatemali koji je rezultirao etničkim čišćenjem starosjedilačkog stanovništva. Na rasporedu je u kinu Tuškanac u 9:30 i 20:00 sati. Na večernjoj projekciji film će predstaviti gost ovogodišnjeg ZFF-a, glavni glumac Armando Espitia.

U istom kinu od 14 sati u sklopu programa PLUS gledamo hrvatsku premijeru filma Ne zaboravi disati u prisustvu redatelja Martina Turka. Ova intimna drama o odrastanju, ljubomori i neizbježnosti promjene snimljena je u slovensko-talijansko-hrvatskoj koprodukciji. U 17:00 u kinu Tuškanac slijedi njemački hit iz programa Velikih 5. Lara je intrigantna studija o odnosu majke i sina u režiji Jan-Olea Gerstera.

Program Moj prvi film: In Memoriam nastavlja se u Dvorani KIC u 19 sati kultnim djelom Noć živih mrtvaca u režiji Georgea A. Romera, pionira filma strave koji je svojim satiričnim prikazima zombi-apokalipse izvršio velik utjecaj na ovaj podžanr. U isto vrijeme u Kulturnom centru Travno iz programa Ponovno s nama gledamo Emu čuvenog čileanskog redatelja Pabla Larraína.

Program Festivali pod reflektorom donosi nam u 21 sat u KIC-u dvije poslastice s festivala u Locarnu. Bezbožnica, hrabar i provokativan debitantski film mlade bugarske redateljice Ralitze Petrove osvojio je u Locarnu niz nagrada, uključujući i onu za najbolji film. Uz to, prikazujemo i Nimic, najnoviji kratki film uvijek inovativnog i provokativnog Yorgosa Lanthimosa u formi trilera s Mattom Dillonom u glavnoj ulozi.

Od 22:30 u kinu Tuškanac posljednja je prilika za gledanje kratkih filmova na 17. ZFF-u. U sklopu Kockica na rasporedu su Sedra Judite Gamulin i Slova Bojana Radanovića, dok je u konkurenciji međunarodnih kratkih Posljednja slika o ocu, srbijanskog redatelja Stefana Đorđevića, koji je u Sarajevu dobio nagradu za najbolji kratki film. Program završava Posljednja kino predstava, film Jasmine Beširević o Joži, dobrom duhu kina Europa kojeg pratimo uoči zatvaranja tog kultnog okupljališta filmofila. Svjedočimo kraju ne samo jedne dugogodišnje karijere, već i ere koja nestaje gašenjem klasičnih kina.