Platforma croatian.film postaje online baza hrvatske kinematografije

ZFF-ova kratkometražna platforma upotpunjuje ponudu domaćim srednjim i dugim metrom postajući središnjim mjestom za gledanje i praćenje hrvatske kinematografije online

 

Internetska platforma croatian.film, koja okuplja domaće filmove kratkoga metra, proširuje svoj sadržaj dugometražnim i srednjometražnim hrvatskim ostvarenjima, pa će publika odsad ovdje moći pogledati i pregršt domaćih naslova različitih formi i žanrova, među kojima su i festivalske uspješnice s nizom nagrada poput filmova Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, Srbenka Nebojše Slijepčevića, Mater Jure Pavlovića i Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević.

ZFF-ova online platforma namijenjena promociji hrvatskog filma omogućuje gledanje filmova svugdje i u svakom trenutku, a ujedno djeluje i kao repozitorij filmskih naslova popraćenih ključnim novostima iz svijeta filma i festivala. U nepune dvije godine djelovanja platforma je ostvarila iznimne rezultate pa su tako od veljače 2020. do danas domaći filmovi kratkog metra pogledani 135.000 puta, stranicu je posjetilo oko 180.000 jedinstvenih korisnika koji su pregledali sadržaj 950.000 puta – sve to učinilo je croatian.film relevantnim mjestom za gledanje i informiranje o domaćem filmskom stvaralaštvu.

Proširenjem ponude na dugometražna ostvarenja croatian.film postat će središnja online lokacija za cjelokupnu hrvatsku kinematografiju. U ponudi će se, između ostalih, naći i najbolji film protekle godine po izboru hrvatskih filmskih kritičara i kandidat za Oscara – Mater Jure Pavlovića, pulski laureat Mali Antonija Nuića te nagrađivana nekonvencionalna komedija Comic Sans Nevija Marasovića. Ljubiteljima dokumentarnog filma, uz spomenutu Srbenku koja nosi 20-ak nagrada s festivala, među kojima je i prestižni Visions du Réel, zasigurno neće promaknuti naslovi kao što su mediteranska doku-komedija Pusti Dobre, pusti Vlatke Vorkapić ili pak živopisan dokumentarac o imotskom bračnom posredniku Gangster te voli Nebojše Slijepčevića, dok će najmlađu publiku razveseliti filmovi poput Moj dida je pao s Marsa Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića te Uzbuna na Zelenom Vrhu Čejen Černić.

Osim na internetskoj stranici croatian.film, bazi se može pristupiti i putem nove domene – www.hrvatski.film. Kratkometražna ostvarenja i dalje će biti dostupna za gledanje potpuno besplatno, i to diljem svijeta, dok će se filmovi srednjeg i dugog metra moći pogledati uz naknadu od 16 kn. Sva ostvarenja srednjega i dugog metra moći će se gledati na području Hrvatske, neki će naslovi biti dostupni za gledanje i u regiji, a pojedini i u čitavom svijetu.

***

Platforma croatian.film sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture, Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba. Nositelj projekta je umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.