Pobjednički film 21. ZFF-a: ‘Kako se poseksati’

U subotu, 11. studenog u Galeriji Studentskog centra dodijeljene su nagrade za najbolja kratkometražna i dugometražna ostvarenja ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala.

Žiri dugometražnog filma u čijem su sastavu producentica Renée Hansen Mlodyszewski, glumica i producentica Labina Mitevska te redatelj Sebastian Meise, čiji je film Konačna sloboda ZFF-ovu nagradu odnio 2021., dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje filmu Kako se poseksati redateljice Molly Manning Walker. Žiri je odluku objasnio sljedećim riječima:

“Film koji nas je duboko potresao i potaknuo rasprave koje su nam još jednom pokazale koliko smo još zaglavljeni u različitim perspektivama. Gdje su sive zone onoga što se očekuje od nas? Koliko moramo biti precizni kako bi nas drugi razumjeli? S nezavisnom filmskom vizijom, sjajnom glumačkom postavom i intimnom režijom, ovaj film otkriva sloj po sloj koliko je naša koegzistencija krhka. Zlatna kolica za najbolji dugometražni igrani film dobiva Kako se poseksati redateljice Molly Manning Walker.”

O najboljem filmu međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog programa Kockice odlučivali su suosnivač i direktor festivala Vienna Shorts Daniel Hadenius-Ebner, dvostruki ZFF-ov laureat – slovenski redatelj Matjaž Ivanišin te Josip Lukić, suredatelj lanjskog pobjedničkog filma u programu Kockice (Nije ti zima za komarce). Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film međunarodnog programa pripala su portugalskom redatelju Danielu Soaresu za film Samo neka uspije. Odluku je žiri obrazložio ovako:

“Glavna nagrada za najbolji kratkometražni međunarodni film odlazi minimalističkom, pametnom i nevjerojatno dobro izvedenom filmu koji je ostavio dubok dojam na žiri. Kao publika stavljeni smo u položaj promatrača zabavne sekvence scena u švicarskim planinama – i istovremeno duboke i hladne klasne podjele. Suosjećamo s protagonisticom i pratimo je sa sigurne udaljenosti ne skidajući pogled s nje. Naše iskrene čestitke portugalskom redatelju Danielu Soaresu i njegovu timu za nevjerojatni Samo neka uspije.”

Posebno priznanje u kategoriji kratkometražnog međunarodnog filma odlazi filmu Cice Eivinda Landsvika

“Naše posebno priznanje u konkurenciji međunarodnog kratkog filma dobiva film koji na nekonvencionalan i topao način prikazuje odrastanje. Prilagođeno dobi svojih protagonista, film kulminira susretom dvaju likova koji ne mogu biti različitiji — no svejedno dožive ljetni, romantični trenutak zajedno. Čestitamo nadarenom norveškom redatelju Eivindu Landsviku na posebnom priznanju za film Cice.”

Zlatna kolica u Kockicama, natjecateljskom programu hrvatskog kratkometražnog filma, osvojio je David Gašo za film Niska trava.

“Film koji se istaknuo promišljenim režijskim konceptom izvedenim na visokoj razini. Također, željeli smo istaknuti ovaj film kao primjer uspješne međusobne suradnje svih studenata Akademije dramske umjetnosti zaduženih za tehnički dio filma. Redatelj je svojom upornošću izvukao najbolje od svojih mladih i talentiranih kolega te u najboljem svjetlu pokazao kako je rad na filmu timska igra. Žiri se nada kako će ova nagrada redatelju poslužiti kao vjetar u leđa da još radikalnije i eklektičnije testira granice svog autorskog izričaja u budućnosti i ne ostane vjeran isključivo jednoj ideji koju je ovim filmom odlično apsolvirao. Glavnu nagradu dodjeljujemo filmu Niska trava Davida Gaše.”

U istoj je kategoriji dodijeljeno i posebno priznanje, i to filmu Škafetin u režiji Paška Vukasovića.

“Dobrom duhu ovogodišnjih Kockica, ali i nekih prošlogodišnjih izdanja, čovjeku koji je svojim odlično odrađenim ulogama pomogao mnogim mladim redateljima i redateljicama da stupe u svijet filma, ali i osvoje svoje prve nagrade baš u programima Kockica. U svom režijskom debiju gradi uvjerljiv svijet i postiže da kao gledatelji empatiziramo s glavnim junacima. Iako film nije bez mana, razoružao nas je svojom iskrenošću te je žiri odlučio dodijeliti posebno priznanje Pašku Vukasoviću za film Škafetin.”

Nagrada Zlatni bicikl, koja se dodjeljuje najboljem ostvarenju u programu Ponovno s nama, pripao je Zakonu zbornice Ilkera Çataka. Žiri čiji su članovi Stanko Heceg, Višnja Skorin i Josip Žuvan ovim je riječima obrazložio odluku:

“Intenzivan film koji gledatelja vodi kroz brojne moralne rukavce ne ostavljajući mu samo jedno rješenje. Precizno režiran, likovno promišljene fotografije koja savršeno nadopunjuje montažu stalne pulsirajuće napetosti. Ostavlja dubok dojam jer tjera gledatelja na razmisljanje o pravdi i kazni. Autor ima senzibilitet ljudski sagledati obje strane, brišući linije između pobjednika i gubitnika, jer u današnjem svijetu svi smo pomalo jedno i drugo. Zlatni bicikl dodijeljujemo filmu Zakon zbornice redatelja Ilkera Çataka.”

Najbolji film u programu KinoKino proglasili su članovi dječjeg žirija: Josip Zovko, Lana Markuš, Matko Pranjić, Ilija Vujić i Bruna Mikac. Nagrada odlazi filmu Valdova priča Roberta Buesa. Žiri je istaknuo sljedeće:

“Nakon puno razmišljanja i dugog premišljanja donijeli smo odluku o najboljem filmu. Ovaj film svidio nam se zbog velike spisateljske kreativnosti, zabavne teme i radnje te jako dobrih glumaca. Film donosi istinitu priču koja nas je istovremeno zabavila, nasmijala i ganula. Makar su svi ostali filmovi koje smo gledali bili odlični, nagradu za najbolji film dajemo filmu Valdova priča redatelja Roberta Buesa.”