Ponedjeljak na ZFF-u: ‘Pazi na djecu’ i ‘Nek bude svjetlost’

Danas na ZFF stiže Dag Johan Haugerud, norveški redatelj koji će u Tuškancu nakon projekcije u 19 sati kroz Q&A predstaviti svoj film Pazi na djecu iz natjecateljskog programa dugometražnog filma. Kada trinaestogodišnja Lykke, kći istaknutog laburista, smrtno ozlijedi svog prijatelja Jamieja, sina poznatog političara desnice, dolazi do potpunog kaosa u kojem odrasli gube svaki osjećaj moralnog kompasa. Ova sociodrama, premijerno prikazana na Danima autora u Veneciji, ulazi u samo srce ideje tolerancije i njezinog rasapa u srazu nepomirljivih svjetonazora. Dag Johan je romanopisac, scenarist, redatelj i knjižničar. Kao novinar i dramatičar surađivao je s različitim plesnim i kazališnim kućama. Kao redatelj je debitirao kratkim filmom 16 levende klisjeer (1998.). Za svoj prvi film Som du ser meg (2012.) osvojio je Nagradu norveških kritičara i četiri nacionalne nagrade Amanda.

U kinu Tuškanac u 14 sati gledamo prvi naslov iz programa PLUS koji kuriraju i ocjenjuju srednjoškolci, Nek bude svjetlost redatelja Marka Škopa. Nakon uspjeha dugometražnog prvijenca Eva Nová (Toronto 2015. – nagrada FIPRESCI), slovački redatelj sa zagrebačkom adresom donosi obiteljsku dramu o moralnoj odgovornosti i ksenofobiji u Istočnoj Europi. Nek bude svjetlost slovački je kandidat za Oscara, a premijerno je prikazan u Karlovim Varima (Posebno priznanje ekumenskog žirija, Nagrada za najboljeg glumca). Publiku će u film uvesti mladi selektori programa PLUS, a nakon projekcije slijedi Q&A s redateljem.

U 17 sati na rasporedu je projekcija novog filma švedskog apsurdista Roya Anderssona O beskraju iz programa Ponovno s nama, a na kraju tuškanačkog dana, od 22:30, kreću Kockice, natjecateljski program domaćeg kratkog metra. Gledamo Drukera Rine Barbira – priču o tinejdžeru Deniju koji je još uvijek mamina maza, ali bi želio biti poput svojih rap idola i Krhko Tomislava Šobana o Almi (Maja Posavec), mladoj diplomiranoj glumici koja prolazi kroz niz glumačkih probi i projekata dok traži stan, a njena najbolja prijateljica odlazi živjeti u Belgiju. Na samom početku prije projekcije ovogodišnje konkurencije bit će prikazan kratkometražni film Čistačica Matije Vukšića, u spomen preminulom kolegi, laureatu i članu žirija 16. ZFF-a.

U MSU od 19 sati posljednja je prilika za gledanje Jojo Rabbit Taike Waititija, a od 21 sat na repertoaru novozagrebačkog kina je Izdajnik, priča iz programa  o najpoznatijem mafijaškom pokajniku, u režiji talijanskog veterana Marca Bellocchia.

U programu Fragmenti egzila u Dvorani KIC od 19 sati prikazuje se film Žabar. Drugi dugometražni film njemačkog velikana Rainera Wernera Fassbindera prikaz je netolerancije s kojom će grupa financijski i seksualno frustriranih prijatelja dočekati doseljenje imigrantskog radnika Jorgosa u njihov kvart u Münchenu, razotkrivajući da je buržoazijski fašizam uvijek latentno prisutan. Na istome mjestu od 21 sat na rasporedu je švedsko-danski film Koko-di Koko-da, turobna horor-bajka u režiji Johannesa Nyholma o odnosu bračnog para pogođenog teškom tragedijom. Film gledamo u okviru predstavljanja Festivala mediteranskog filma Split i Kino Mediteran, u programu Festivali pod reflektorom.

Program INDUSTRIJE, ZFF-ove platforme za filmske profesionalce, u ponedjeljak od 16 sati u Dvorani KIC donosi masterclass Hayley McKenzie, osnivačice i direktorice tvrtke Script Angel specijalizirane za pomoć pri razvoju programa za scenariste. Tijekom predavanja McKenzie će objasniti temeljne razlike između pripovijedanja u igranim filmovima i televizijskim dramskim serijama. Cilj je naučiti kako stvoriti pokretački mehanizam za svoju ideju i kako strukturirati priču kroz više epizoda. Polaznicima predavanja pripomoći će se u istraživanju žanrova koji najbolje odgovaraju televizijskom pripovijedanju, a imat će i priliku otkriti načine kreiranja složenih likova koji se razvijaju tijekom većeg broja sezona. Masterclass je otvoren za javnost.