Ponedjeljak u znaku pobjednika Cannesa i novog filma oskarovca Asghara Farhadija

Prvi dan 19. Zagreb Film Festivala na velika platna donosi dvije dugometražne filmske poslastice iz glavnog programa. Pobjednički film ovogodišnjeg Festivala u Cannesu, Titan, vragolasto uvrnuta fantazija uronjena u neon, seks i nasilje, drugi je film francuske redateljice Julije Ducournau. Nakon kanibalističkog prvijenca Sirovo, autorica ponovno istražuje granice filma strave, ovaj put kronenbergovskog tjelesnog horora. Titan se prikazuje u kinu Tuškanac u 13 i u Kinu SC u 21 sat.

Tuniski Čovjek koji je prodao svoju kožu, redateljice Kaouther Ben Hania, ljubavna je priča o mladom sirijskom izbjeglici koji, želeći se ponovno sastati s voljenom ženom, završava kao eksponat u europskim muzejima. Glavnu ulogu u ovoj satiri koja pršti političkim komentarima tumači sjajni sirijski glumac Yahya Mahayni, koji je za tu ulogu ovjenčan nagradom sekcije Horizonti u Veneciji, a beskrupuloznu i hladnu art-agenticu utjelovljuje Monica Bellucci. Film je na repertoaru kina Tuškanac u 10:30 te Kina SC od 18:30 sati.

Termin u 17 sati u Tuškancu rezerviran je za prvu projekciju iz programa Velikih 5. Britanski film snimljen u jednom kadru, Točka pucanja u režiji Philipa Barantinija, s lakoćom uvlači gledatelje u grozničavu večer prestižnog restorana i njegovog osoblja. Glumica Vinette Robinson dobila je posebno priznanje za izvedbu u Karlovym Varyma.

Natjecateljski program Ponovno s nama u kinu Tuškanac u 19:30 sati otvorit će Heroj, najnoviji film velikog iranskog redatelja, dvostrukog dobitnika Oscara, Asghara Farhadija (Prošlost – ZFF 2013.; Nader i Simin se rastaju; Trgovački putnik). Farhadijeva uzbudljiva drama o sudbini pojedinca u društvu koje voli ljude uzdizati na pijedestal, ali ni samo ne vjeruje vlastitim pričama. U Teatru &TD u 18 sati prikazuje se moćna ljubavna drama Nemirni Joachima Lafossea iz istoga programa. Kao i u dosadašnjim ostvarenjima (Izbezumljenost, Nakon ljubavi, Na putu), pukotine u obiteljskim odnosima glavna su Lafosseova preokupacija, a film je inspiriran autorovim iskustvom odrastanja uz bipolarnog oca.

U kinu Tuškanac u 22 sata započinje prikazivanje kratkometražne konkurencije. Na rasporedu je domaći kratki metar iz programa Kockice: Tuđa posla Andrije Tomića te Rakete Saše Poštića i Pavla Kocijanera. U međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji prikazuju se gruzijski Broj 26 redateljice Gvantse Meparishvili i belgijski Zonder Meer u režiji Meltse Van Coillie, nastao pod producentskom palicom redateljskog dvojca Jessice Woodworth i Petera Brosensa (Khadak – ZFF 2015.; Kralj Belgijanaca – ZFF 2016.; Bosonogi car – ZFF 2019.).

Hvaljeni turski film Čuvar brata svoga, redatelja Ferita Karahana, na Berlinaleu je osvojio nagradu FIPRESCI, a opisan je kao spoj Olivera Twista i Smrti gospodina Lazarescua. To je prvi naslov iz novog programa Mreža festivala jadranske regije, a prikazuje se u Teatru &TD u 20:30 sati.

Dio programa Zagreb Film Festivala namijenjen je mladim i najmlađim filmofilima. U Uraniji se u ponedjeljak prikazuje prelijepa norveška dugometražna avantura za uzrast 7+, koja gledatelje vodi u čarobni svijet dječje mašte, Sestre i njihove supermoći redateljica Silje Salomonsen i Arild Østin Ommundsen iz natjecateljskog programa festivala KinoKino, koji se ove godine održava u sklopu ZFF-a. Svih pet naslova iz programa PLUS, namijenjenog srednjoškolskoj publici moći će se pogledati na platformi kinoeuropa.hr do nedjelje, 21. studenoga.