Pratite uživo dodjelu Europskih filmskih nagrada 2020.

Ovogodišnja 33. dodjela Europskih filmskih nagrada održat će se u subotu, 12. prosinca putem live prijenosa iz sjedišta Europske filmske akademije u Berlinu. Europske filmske nagrade, europski pandan Oscarima, najznačajnija su filmska priznanja Starog Kontinenta, kojima Europska filmska akademija (EFA) svake godine slavi izvrsnost na polju filma.

Prijenos uživo dodjele nagrada moći će se pratiti u subotu, 12. prosinca od 20:00 na sljedećoj poveznici.

Više od 3000 članova Europske filmske akademije, koju čine filmaši iz cijele Europe, glasalo je za ovogodišnje dobitnike, a svečana dodjela nagrada odat će počast postignućima europske kinematografije u glavnim kategorijama kao što su europski film, europski dokumentarni film, europsko otkriće, europski redatelj, europska glumica, europski glumac, europski scenarij te inovativno pripovijedanje. S obzirom na specifičnu epidemiološku situaciju ove godine nominirani i dobitnici nagrada pridružit će se dodjeli virtualnim putem.

U kategoriji najboljeg europskog glumca, za ulogu u filmu Otac Srdana Golubovića, nominiran je hrvatski glumac Goran Bogdan. Time je Bogdan postao prvi glumac iz Hrvatske nominiran za tu prestižnu nagradu. Finalisti u kategoriji najboljeg glumca uz Bogdana su Bartosz Bielenia (Corpus Christi), Viggo Mortensen (Falling), Elio Germano (Hidden Away), Luca Marinelli (Martin Eden) i Mads Mikkelsen (Another Round).