‘Praznik rada’ Pjera Žalice osvojio varšavski Grand Prix

Na 38. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi, koje je započelo 14. listopada, Grand Prix je odnio jedan od naslova iz ovogodišnjeg programa ZFF-a: film Praznik rada sarajevskog redatelja Pjera Žalice. Riječ je o hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, koja je svjetsku premijeru imala ljetos na Sarajevo Film Festivalu. Film je nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine (Udruženje Forum), Hrvatske (Propeler Film), Sjeverne Makedonije (Sisters and Brother Mitevski Production), Srbije (Backroom Production & Baš Čelik) i Crne Gore (Aba Film & Artikulacija Film).

U Varšavi je Praznik rada uvršten u Međunarodni natjecateljski program, a na istom je festivalu svjetsku premijeru imao i dugometražni debi Dubravke Turić, film Tragovi koji će se na predstojećem ZFF-u natjecati za Zlatna kolica.

Praznik rada je zaključni dio redateljeva filmskog ciklusa o utjecaju nedavne povijesti na živote ljudi u današnjoj Bosni i Hercegovini. Istovremeno, sudeći prema rekordnoj gledanosti koji je film ostvario u prvom vikendu domaće kinodistribucije, Žalica njime nastavlja uspjeh postignut hit-filmovima Gori vatra (2003), kojim je prije devetnaest godina otvoreno prvo izdanje ZFF-a, te Kod amidže Idriza (2004) i Koncentriši se, baba (2020). Na ZFF-u ga gledamo u programu Ponovno s nama koji na zagrebačka kinoplatna dovodi nove filmove ZFF-ovoj publici dobro poznatih autora/ica. U filmu glume Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, MirvadKurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić i mnogi drugi.