Probrani i nagrađivani dragulji u međunarodnoj konkurenciji kratkih

Kao festival posvećen debitantskim ili drugim filmovima autor/ica Zagreb Film Festival s posebnom pažnjom prati i njihove prve kratkometražne korake. Selekcija najboljih međunarodnih ostvarenja u kratkometražnoj konkurenciji ove godine čini 12 probranih i nagrađivanih ostvarenja iz cijeloga svijeta, uz dvije hrvatske koprodukcije. Svi filmovi mogu se besplatno pogledati putem platforme kinoeuropa.hr.

Filmovi nastali u hrvatskoj koprodukciji su: Svi psi odlaze nagrađivane islandske filmašice Ninne Pálmadóttir (Castor Multimedia) te Srna mađarskog redatelja Istvána Hevesija (Eclectica). Selekcija uključuje prvi egipatski film nakon pedeset godina koji je uvršten u kratkometražnu konkurenciju Cannesa, gdje je nagrađen Zlatnom palmom za najbolji film – Ne želim zaboraviti redatelja Sameha Alaa, kolumbijski film Između tebe i Milagros redateljice Mariane Saffon koji je proglašen najbojim filmom venecijanskog programa Horizonti, te film Praznina ruskog redatelja Antona Sazonova koji je nagrađen za režiju u Locarnu.

S Tjedna kritike u Cannesu dolazi i francuski film Dustin redateljice Naïle Guiguet, iz kratkometražne konkurencije Cannesa grčki film Autocesta 65 redateljice Evi Kalogiropoulou, a iz Venecije portugalski film Smjena redateljice Laure Carreira, koji je ujedno nominiran za Europsku filmsku nagradu. U utrci za Zlatna kolica u kratkometražnoj konkurenciji nalaze se i bugarski film redateljice Kristine Spasovske Matica, nizozemski Putem redateljice Marit Weerheijm, turski Mamaville redateljice Irmak Karasu i srpski Pred nama Aleksandra Adžića.