Proljetno izdanje: Pobjednički filmovi festivala iz Sarajeva, Zagreba, Beograda i Herceg Novog dostupni online

Pobjednički filmovi Sarajevo Film Festivala (SFF), Zagreb Film Festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN) bit će prikazani na Proljetnom izdanju tih festivala online od 6. do 15. svibnja na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

U programu su četiri nagrađena filma: “Konačna sloboda” Sebastiana Meisea (Njemačka, Austrija), “Oaza” Ivana Ikića (Srbija, Nizozemska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Francuska), “107 majki” Petera Kerekesa (Slovačka, Češka, Ukrajina) i “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana (Turska).

Film “Konačna sloboda” osvojio je Srce Sarajeva za najbolji film Sarajevo Film Festivala, Zlatna kolica za najbolji film Zagreb Film Festivala i Specijalno priznanje Festivala autorskog filma. “Oaza” je nagrađena Velikom zlatnom mimozom za najbolji film na Filmskom festivalu Herceg Novi i Zlatnim kolicima za najbolji film Zagreb Film Festivala, a film “107 majki” dobio je Specijalno priznanje na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Film “Čuvar brata svoga”, koji paralelno s Proljetnim izdanjem kreće u kinodistribuciju u Hrvatskoj (Kino mreža), osvojio je nagradu publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije – Adriatic Audience Award – zahvaljujući glasovima publike na sva četiri festivala. Uz filmove će kao bonus sadržaj na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba biti dostupni i razgovori s njihovim autorima.

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, prvi put su se kao Mreža festivala Jadranske regije udružila četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje istog govornog područja: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Nakon zajedničkog programa koji su kreirali selektori ta četiri festivala publika je izabrala najbolji film programa. To je “Čuvar brata svoga”, koji će zahvaljujući osvojenoj nagradi publike od 23. svibnja biti u kinima širom bivše Jugoslavije.

Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala / Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala / Prolećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi bit će održano od 6. do 15. svibnja 2022. na ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Mreža festivala Jadranske regije podržana je iz Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe.

 

Kako gledati filmove na Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Kada odete na Ondemand.kinomeetingpoint.ba i kliknete opciju “Create account”, unesite svoje podatke u ponuđena polja. Ona uključuju vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje vaše lozinke i druge osnovne podatke. Kreiranjem accounta bit ćete u mogućnosti vidjeti sadržaj koji vam je dostupan ovisno o teritoriju s kojeg pristupate platformi. Izaberite film, kliknite opciju “Rent” i unesite detalje svoju bankovne kartice. Nakon toga potvrdite opciju “Rent”. Zatim film koji ste unajmili možete pronaći u sekciji “My Library”. Kada prvi put kliknete “Play”, odnosno nakon pokretanja filma, film ćete moći gledati 48 sati koliko god puta želite. Uživajte u filmovima!

***

O festivalima

Sarajevo Film Festival (SFF)
Pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, sa željom da se pomogne obnova civilnog društva te tako održi kozmopolitski duh grada, godine 1995. Obala Art Centar pokreće Sarajevo Film Festival. Više od 25 godina kasnije Sarajevo Film Festival izrastao je u međunarodni filmski festival s posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Europe (Albanija, Armenija, Austrija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Grčka, Gruzija, Mađarska, Kosovo*, Sjeverna Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunjska, Srbija, Slovenija, Turska, Ukrajina) zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti. Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis cijele regije i postavlja visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Europi.

Zagreb Film Festival (ZFF)
Zagreb Film Festival jedna je od centralnih i najposjećenijih kulturnih manifestacija te najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj. Održava se tijekom studenog u Zagrebu i publici predstavlja najbolje od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije. Od svojih početaka ZFF je usmjeren k otkrivanju i promicanju suvremenog nezavisnog filma i debitantskih radova redatelj/ica iz cijelog svijeta. Nudeći gotovo dva desetljeća festivalsku, a kasnije i distribucijsku platformu te prikazujući ostvarenja koja često mimoilaze repertoare multipleks dvorana, festival je odigrao ključnu ulogu u odgajanju generacija publike koja uživa u filmskoj umjetnosti.

Festival autorskog filma Beograd (FAF)
Festival autorskog filma Beograd (FAF) osnovan je 1994. godine s ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja suvremena umjetnička filmska ostvarenja. Ostvarenja koja se na festivalu prikazuju drugačija su od većine filmova s redovnog kinoreperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, realnijom i kompleksnijom slikom današnjeg svijeta i čovjeka. Broj posjetitelja festivala raste iz godine u godinu, što ukazuje na značaj i neophodnost održavanja ovakve manifestacije. Ovaj kultni festival umjetničkog filma publici predstavlja raznovrstan program sačinjen od pobjednika svjetskih filmskih festivala, novih ostvarenja redatelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu. Svake godine ugošćava velik broj renomiranih filmskih stvaratelja, koji osim sudjelovanja u programima održe i nekoliko radionica sa studentima.

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival (FFHN)
Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival najznačajniji je filmski festival u Crnoj Gori i održava se već više od tri desetljeća. Međunarodni program fokusira se na natjecateljske selekcije regionalnih dugometražnih ostvarenja (službena natjecateljska selekcija), dokumentarnih i studentskih filmova. Izvannatjecateljski program Kino Europa obuhvaća recentna ostvarenja etabliranih europskih autora. Glavni cilj Festivala jest promovirati regionalnu i svjetsku kinematografiju, posebno otvarajući prostor za autore/autorice i filmove koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji, s naglaskom na predstavljanju presjeka suvremenih poetika i izraza.