Proljetno izdanje predstavlja nagrađene filmove regionalnih festivala 

Treće po redu Proljetno izdanje održat će se od 21. do 28. travnja na platformi ondemand.kinomeetigpoint.ba, a predstavit će četiri uspješnice iz programa velikih regionalnih festivala, članova Mreže festivala Jadranske regije. Program uključuje dobitnika nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, portugalski Alma Viva, filmove Klondike i Korzet nagrađene na Sarajevo Film Festivalu te komičnu dramu Kelti, koja je osvojila nagradu za najbolju režiju Sarajevo Film Festivala i nagradu za najbolji scenarij Filmskog festivala Herceg Novi. Nakon besplatnih projekcija zainteresirani će na platformi moći pogledati razgovore s nagrađenim autoricama.

Klondike, moćna drama ukrajinske redateljice i scenaristice Maryne Er Gorbach, ovjenčana je nagradama za najbolju režiju festivala Sundance i Sarajevo Film Festivala te nagradom Ekumenskog žirija u Berlinu. Trudna Irka i njezin muž Tolik žive blizu ukrajinsko-ruske granice. Nervozno iščekivanje rođenja djeteta grubo prekida pad oborenog malezijskog zrakoplova i bombardiranje njihove kuće. Dok seljani bježe pred nadirućom ruskom vojskom, Irka odbija napustiti svoj dom i tvrdoglavo se posvećuje svakodnevnim poslovima i saniranju štete.

U središtu radnje povijesne drame Korzet redateljice Marie Kreutzer austrijska je carica Elizabeta čija su ljepota i inspirativni modni trendovi postali naširoko poznati. Umjesto da ekranizira već klišeiziranu priču o lijepoj i mladoj Sisi, Kreutzer redefinira ustaljene okvire žanra prateći svoju junakinju u razdoblju kada njezina dvorska, društvena i majčinska uloga sve više kopni. Luksemburška glumica Vicky Krieps za ulogu Sisi osvojila je nekoliko prestižnih priznanja – od nagrade u canneskom programu Izvjestan pogled, pa do one za najbolju glumicu na Sarajevo Film Festivalu, a niz je zaključen krajem prošle godine nagradom Europske filmske akademije.

Dobitnik nagrade za najbolju režiju Sarajevo Film Festivala i nagrade za najbolji scenarij Filmskog festivala Herceg Novi, obiteljska drama s elementima komedije Kelti u režiji debitantice Milice Tomović, daje intiman i iskren uvid u život jedne obitelji u kojoj se sudaraju politički identiteti i zapleteni odnosi. Zima 1993. Bill Clinton je izabran za predsjednika, Audrey Hepburn je umrla, ratovi u kojima se socijalistička Jugoslavija raspala i dalje traju. Minja slavi osmi rođendan. Umjesto da na poklon dobije koker španijela, tu je susjedov tronogi pas da se s njim igra, a torta je napravljena od margarina umesto od putra. Dok se djeca zabavljaju u dnevnoj sobi, u kuhinji pijana večer puna duhanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak…

Dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, prvijenac portugalske redateljice Cristèle Alves Meira, Alma Viva, šarmantni je film o odrastanju, vradžbinama i tugovanju jedne disfunkcionalne obitelji. Kao i svakog ljeta, mala Salomé praznike provodi u malom planinskom selu u Portugalu. Ondje je baka Avo uči tajnama vještičarenja. Kada Avo iznenada umre, u selo stiže njezin sin Joaqim i ludilo počinje… Redateljicu je za snimanje ovog filma inspiriralo iskustvo odrastanja uz žene s planina sjeveroistoka Portugala koje vjeruju u moći biljaka i u duhove.

Proljetno izdanje jedinstveno je događanje koje okuplja vodeće regionalne festivale udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska). Program je besplatan za sve gledatelje s teritorija pet zemalja članica Mreže, uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.