Što gledamo od ponedjeljka do utorka

Nakon nedjeljnog online otvaranja 18. Zagreb Film Festival ulazi u svoj prvi službeni festivalski dan. Bogat festivalski program na male i velike ekrane gledatelja diljem Hrvatske donosi biografiju čuvenog češkog pisca i državnika Vaclava Havela, vizualno očaravajuću božićnu razglednicu s Islanda u režiji Rúnara Rúnarssona i prvi blok domaćeg kratkometražnog programa Kockice te međunarodne kratke konkurencije.

Filmovi su dostupni za gledanje u periodu od 24 sata, odnosno od ponedjeljka, 9. studenog u 18:00 sati do utorka 10. studenog u 18:00 sati. Svi filmovi prikazuju se na platformi kinoeuropa.hr, osim filmova iz programa Kockice, koje gledamo na adresi croatian.film.

U glavnom natjecateljskom programu ne propustite dva nagrađivana europska ostvarenja. Biografski film Havel o čuvenom češkom piscu, političkom disidentu i nacionalnom vođi Václavu Havelu u režiji Sláveka Horáka, u razdoblju od 30 godina, prati Havelovu postupnu transformaciju iz bezbrižnog boema u žestokog borca za ljudska prava. Iz glavnog programa izdvaja se i nagrađivano debitantsko ostvarenje bosansko-hercegovačkog redatelja Nermina Hamzagića Pun mjesec. Film je u Cottbusu osvojio nagradu Ekumenskog žirija i nagradu za najboljeg glumca (Alban Ukaj), a nalazi se na popisu filmova nominiranih za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji najboljeg debitanta.

Glasovi gledatelja odlučit će o najboljem filmu iz programa Ponovno s nama u kojem gledamo filmove etabliranih redatelja koje ZFF prati od njihovih samih početaka. U prvom festivalskom bloku na rasporedu je novi film miljenika zagrebačke publike Rúnara Rúnarssona, Jeka. U poetičnom mozaiku sastavljenom od 56 kratkih vinjeta snimljenih u vremenu božićnih i novogodišnjih praznika, Rúnarsson otkriva Island u njegovoj kompleksnoj bajkovitoj punini, slažući pritom bridak ali nježan portret suvremenog društva.

Program Ponovno s nama donosi i projekciju apsolutnog pobjednika Pule sa osvojenih 6 Zlatnih arena, filma Tereza37 scenaristice i glavne glumice Lane Barić u režiji Danila Šerbedžije. Ova toplo-humorna i na trenutke razorna generacijska drama donosi priču o ženi u kasnim tridesetima koja počinje preispitivati svoj rutinirani brak što potakne niz događaja dok ona pokušava ugrabiti svoj komadić sreće.

U popratnom programu Velikih 5, koji obuhvaća ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija prikazuje se španjolski film Madre u režiji majstora napetih filmskih priča Rodriga Sorogoyena. Madre je dugometražna verzija Sorogoyenova istoimenog kratkog filma nominiranog za Oscara, u kojem majka dobiva zastrašujući poziv od šestogodišnjeg sina, kojeg je otac napustio na nepoznatoj plaži u Francuskoj. Deset godina nakon sinova nestanka, Elena živi na toj istoj plaži gdje vodi restoran i počinje razvijati odnos s  tinejdžerom Jeanom koji je neodoljivo podsjeća na izgubljenog sina.

Natjecateljski program hrvatskih kratkometražnih filmova Kockice otvara film Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem u režiji glumice, scenaristice i redateljice Sanje Milardović, a Međunarodnu kratkometražnu konkurenciju tri naslova: egipatski Ne želim zaboraviti redatelja Sameha Alae nagrađen Zlatnom palmom za najbolji kratki film u Cannesu, kolumbijski Između tebe i Milagros redateljice Mariane Saffon, proglašen najboljim filmom venecijanskog programa Horizonti, te film Praznina ruskog redatelja Antona Sazonova, s osvojenom nagradom za režiju na festivalu u Locarnu.

Svoje posebno, 5. izdanje u sklopu 18. ZFF-a ima i festival po mjeri najmlađe publike, KinoKino Međunarodni filmski festival za djecu na čijem je programu od ponedjeljka do utorka njemački film Jako jako daleko redateljice Sarah Winkenstette. Prikazan i nagrađen na mnogobrojnim festivalima od češkog Zlína do Chicaga, film se bavi se razvojem prijateljstva između dvojice suparnika u školskom nogometnom timu kojima je zajedničko što su obojica pridošlice u novom gradu.

Na programu Industrije, edukativne platforme ZFF-a, u ponedjeljak je na rasporedu Masterclass na temu usamljenosti u videoigrama koji će održati Cornelia Geppert, kreativna direktorica njemačkog studija Jo-Mei i to na primjeru igre Sea of Solitude. Predavanje će se moći pratiti preko online streaminga na službenoj festivalskoj stranici zff.hr i na društvenim mrežama.

Besplatni popratni program filmova koje su odabrali programski urednici nekoliko europskih festivala, Festivali pod reflektorom, donosi film Mračne priče redateljskog dvojca braće D’Innocenzo iz programa Festivala mediteranskog filma Split i selekciju kratkih filmova iz programa Horizonti Venecijanskog filmskog festivala.