S filma na seriju i nazad: ne propustite filmove redatelj/ica ‘Killing Eve’ i ‘Peaky Blinders’

Mladost i ludost, smijeh i suze, ljubav i bol savršeno se nadopunjuju u Mliječnim zubima (Babyteeth), debitantskom filmu australske redateljice Shannon Murphy, koji ove godine gledamo u glavnom programu ZFF-a. S druge strane filmski svijet dugo već nije vidio čudnovatijeg Romea i Juliju od Mille i Mosesa. Ona je srednjoškolska štreberica koja svira violinu i boluje od raka, a on nešto stariji sitni diler, istetoviranog lica s futbalerkom. Lavina njihove ljubavi je nezaustavljiva, a na putu joj stoje Millini roditelji kojima se od Mosesa diže kosa na glavi. Odmah nakon premijere u natjecateljskom programu Venecijanskog festivala gdje je bio jedan od dva filma s potpisom redateljica Mliječni zubi stekao je status indie miljenika koji će obožavati mlađe generacije gledatelja, dok će se iskusniji diviti neopterećenoj, ali istovremeno duboko dirljivoj priči. Nakon uspjeha u Veneciji Shannon Murphy su se otvorile brojne prilike pa ćemo tako nekoliko epizoda treće sezone nagrađivane HBO-ove serije Killing Eve gledati u njenoj režiji. I sjajni australski glumci iz Mliječnih zuba otprije su nam poznati: Elizu Scanlen koja tumači Millu gledali smo u HBO-ovoj seriji Oštri predmeti (Sharp Objects), a Bena Mendelsohna, koji glumi Millinog oca u seriji Bloodline.

Ljubitelji popularne britanske serije koja prati obitelj birminghamskih gangstera s početka 20. stoljeća, Peaky Blinders, mogli bi prepoznati ime Time Mielantsa, redatelja crnohumorne drame Patrick koja je uvrštena u natjecateljski program ZFF-a. Patrick je film o ekscentričnim ljudima, sitnim zadovoljstvima i važnim alatkama, a njegov naslovni junak živi u nudističkom kampu svoga oca gdje je zadužen za popravke. Gubitak omiljenog čekića unosi nered u njegov posloženi život i pokreće niz događaja koji će pokazati da stanovnici kampa imaju još svašta za otkriti. Film je u Karlovim Varima nagrađen za najbolju režiju (Tim Mielants), a u jednoj od uloga pojavljuje se i novozelandski glumac Jemaine Clement kojeg smo na ZFF-u gledali u obožavanim komedijama Taike Waititija Orao protiv morskog psaKad padne mrak, a na malim ekranima u Grammyjem nagrađenoj seriji Flight of Conchords.

Talijanski mafijaš, nekadašnji član sicilijanske mafije Tommaso Buscetta smatra se jednim od prvih mafijaša koji je postao policijski doušnik i pokajnik. Kršenje omerte, a samim time i izdaja mafije u Buscettinom slučaju bilo je iznimno teško jer su na svjetlo dana po prvi put izašli detalji o unutrašnjem ustrojstvu i hijerarhiji sicilijanske organizacije. Buschetta je djelovao u mafiji od 1945. godine i to u Italiji, SAD i Brazilu da bi godine bio uhićen u Italiji i postao svjedokom na takozvanom Maxi suđenju, najvećem suđenju mafiji u povijesti. Nakon ubojstava dvojice sudaca Buscetta je nastavio svjedočiti te je pred antimafijaškom komisijom svjedočio o povezanosti mafije s političarima. Kasnije je ušao u program zaštite svjedoka u SAD-u u kojem je ostao sve do svoje smrti 2000. godine na Floridi.

Suvremena pop-kultura gotovo da se i nije doticala Buscettinog lika i djela sve do ove godine kad je tzv. pentito dobio svojih 5 minuta na malim i velikim ekranima. Na Netflixu se tako može pogledati dokumentarni film Our Godfather, a na ZFF-u, u programu Velikih 5, gledamo raskošnu igranu verziju njegovog života Izdajnik u režiji veterana i dobitnika Zlatnoga lava za životno djelo Marca Bellochija.