S petka na subotu gledamo Influencericu, Pari i Mare

Ovogodišnje, online izdanje 18. ZFF-a polako se bliži svome kraju, a vrijeme između petka i subote prilika je za vidjeti dva vrijedna debitantska ostvarenja: filmove Influencerica poljskog redatelja Magnusa von Horna i Pari iransko-grčkog redatelja Siamaka Etemadija. U programu Ponovno s nama na rasporedu je film Mare redateljice Andreje Štake, dok u Velikih 5 gledamo francuskog predstavnika, film Uz tebe redateljice Audrey Estrougo. Svi filmovi na rasporedu su od petka, 13. studenog u 18 sati do subote, 14. studenog u 18 sati i prikazuju se na platformi www.kinoeuropa.hr, osim filmova iz programa Kockice, koje gledamo na adresi www.croatian.film.

Glavni program dugometražnog filma donosi hrvatsku premijeru filma Influencerica, koji prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije, čija energetična i predana javna persona pršti zaraznom pozitivnošću. Ona je svoja vlastita kreacija. No u intimi četiri zida njezina prpošna osobnost postaje hladna povučenost i otkriva bolnu prazninu ispod brižno izgrađene, blještave fasade. U glavnom programu na rasporedu je i Pari, priča o potrazi majke, muslimanke iz Irana, za sinom koji je nestao za vrijeme studija u Grčkoj. Zalazeći u najmračnije kutke Atene, njoj posve nepoznatog i novog svijeta, Pari je prisiljena odbaciti slojeve svog starog identiteta, pa i one koji su je oblikovali kao uzornu i poslušnu suprugu. Kao inspiracija za nastanak ovog filma, premijerno prikazanog na Berlinaleu, redatelju Siamaku Etemadiju poslužila je pjesma perzijskog pjesnika Rumija.

U programu Ponovno s nama ne propustite Mare, film o brižnoj majci i supruzi, ali i zgodnoj frajerici u četrdesetima željnoj života i avanture. Redateljica Andrea Štaka u filmu se pozabavila temom seksualnosti izvan braka, vješto rastvorivši slojeve ženskog identiteta u malenom hrvatskom gradu. Sjajna Marija Škaričić nagrađena je za ovu ulogu Srcem Sarajeva. U programu Velikih 5 gledamo francuskog predstavnika, film Uz tebe. Manu (Lucie Debay, Bosonogi car – ZFF 2019.) se vraća kući na nekoliko dana kako bi proslavila majčin rođendan. No mjesto gdje je provela djetinjstvo sada kao da je zaposjednuto duhovima prošlosti. Dok je preplavljuju sjećanja, Manu se mora nositi i s problematičnom sestrom, koju more vlastiti demoni i čija je psihička nestabilnost ostavila traga na svim obiteljskim odnosima.

Na rasporedu natjecateljskog programa domaćeg kratkog metra Kockice od petka je film Petra Vukičevića, Sparina, a međunarodna kratkometražna konkurencija nastavlja se s bugarskim filmom redateljice Kristine Spasovske Matica i srpskim Pred nama Aleksandra Adžića.

Nove filmske poslastice za najmlađu publiku donosi festival za djecu KinoKino. Na repertoaru s petka na subotu dva su nagrađivana naslova za djecu: S kao sreća, adaptacija bestsellera Barryja Jonsberga o dvanaestogodišnjoj djevojčici koja nakon tragičnog gubitka pokušava vratiti radost u svoju obitelj, i Sune za sve, avanturistička komedija temeljena na megapopularnim dječjim knjigama Andersa Jacobssona i Sörena Olssona o domišljatom dječaku Suneu i njegovoj otkačenoj obitelji.

Program edukativne platforme za filmske profesionalce Industrija u petak donosi panel na temu krize uzrokovane pandemijom pod nazivom Kako institucije i dobri primjeri prakse mogu pomoći europskom filmu tijekom COVID-19 krize, na kojem će se raspravljati o mogućnostima i mjerama koje institucije mogu poduzeti kako bi zaštitile producente i kina u ovom teškom razdoblju. Panel će se, s početkom od 13 sati, moći pratiti na službenoj festivalskoj stranici zff.hr i na FB-stranici @zagrebfilmfestival.