Što gledamo od srijede do četvrtka

U glavnom programu od srijede, 11. studenog u 18:00 sati do četvrtka, 12. studenog u 18:00 sati ne propustite dva naslova nagrađena u Veneciji: Slušaj, nagrađen za najbolje debitantsko ostvarenje, te film Ivana Ikića, Oaza, s nagradom za najbolji europski film. Novi film slavnog Xaviera Dolana, Matthias i Maxime, očekuje vas u programu Ponovno s nama, kao i nova crna komedija Pjera Žalice, Koncentriši se, baba. Svi filmovi prikazuju se na platformi www.kinoeuropa.hr, osim filmova iz programa Kockice, koje gledamo na adresi www.croatian.film.

Natjecateljski program dugometražnog filma sa srijede na četvrtak donosi dva naslova zapažena na Venecijanskom festivalu. Slušaj, redateljski prvijenac glumice i redateljice Ane Rocha de Sousa, mnogi uspoređuju s filmovima Kena Loacha, a u Veneciji je nagrađen Lavom budućnosti za najbolje debitantsko ostvarenje. Film prati dvoje portugalskih doseljenika u predgrađu Londona koji se bore povratiti skrbništvo nad djecom prije nego što uđu u posvojiteljski sistem. Srpski film Oaza redatelja Ivana Ikića, jednog od trenutačno najzanimljivijih nadolazećih regionalnih autora, svjetsku je premijeru imao upravo u Veneciji, gdje je nagrađen kao najbolji europski film (nagrada Europa Cinemas Label). Oaza je neobična ljubavna priča iz beogradskog doma za djecu i mlade s posebnim potrebama, a ujedno i bolno iskren film o emocionalnim životima onih kojima sustav uskraćuje osnovne potrebe. Ikić je naslovne uloge povjerio naturščicima, štićenicima doma za djecu i mlade s posebnim potrebama.

Program Ponovno s nama donosi nove radove autora već dobro poznatih publici ZFF-a. Čak šesti put imat ćemo prilike na ovom festivalu gledati ostvarenje Xaviera Dolana, dobitnika Zlatnih kolica za dugometražni prvijenac Ubio sam majku. Njegov posljednji film, Matthias i Maxime, čeznutljiva je i suptilna studija ljubavi i prijateljstva, romansa izgrađena na nelagodi muškosti. Borba za nasljedstvo, kamen spoticanja svake balkanske obitelji koja drži do sebe, u fokusu je filma Koncentriši se, baba, nove crne komedije Pjera Žalice. U travnju 1992. brojna obitelj dolazi u Sarajevo iz svih dijelova Jugoslavije kako bi se okupila oko postelje umiruće bake (Mira Banjac), no sitne spletke i podmetanja prerastaju u bespoštedni rat za obiteljsku kuću.

U programu Velikih 5 gledamo mali film velika srca škotske redateljice Eve Riley. Apsolutni početak topla je priča o mladoj gimnastičarki čije odrastanje obilježavaju neizvjesna budućnost, odsutni roditelji i ravnodušno društvo.

Na platformi croatian.film nastavlja se program domaćih kratkometražnih filmova Kockice. Na programu su filmovi Bepo mladog redatelja Filipa Antonija Lizatovića te Angina pectoris, novo ostvarenje Filipa Mojzeša, koji se na ZFF-u predstavio i prošle godine filmom Groblje slonova. U Međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji na rasporedu je nizozemski film Putem redateljice Marit Weerheijm.

Dječji festival KinoKino nastavlja se filmom Oskar i Lilli: Gdje nas nitko ne poznaje austrijskog redatelja Arasha T. Riahija. Riječ je o gorko-slatkoj odiseji brata i sestre, izbjeglica iz Čečenije koji s majkom nastoje izbjeći deportaciju iz Austrije, no završavaju kod različitih udomitelja.

Popratni program Festivali pod reflektorom donosi tri dugometražna naslova. Filmski festival u Sofiji predstavlja bugarski film Irina redateljice Nadejde Koseve. Glavna junakinja Irina u borbi za obitelj pristaje biti surogat-majka, no to iskustvo postaje mnogo teže nego što je zamišljala. S festivala u Herceg Novom dolaze dva regionalna ostvarenja – Granice kiše redatelja Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića te Između dana i noći autora Andre Martinovića.

U sklopu edukativnog programa Industrija u srijedu, 11. studenog u 11 sati održat će se predavanje producentica Valerije Richter i Helene Granqvist o pripremi i predstavljanju ideja za TV-serije, dok u 17 sati slijedi masterclass rumunjskog majstora Radua Judea o režijskim metodama u filmovima. Oba događanja mogu se pratiti uživo putem festivalske stranice www.zff.hr te YouTube-kanala ZFF-a.