Što gledamo od utorka do srijede

U glavnom programu od utorka, 10. studenog u 18:00 sati do srijede 11. studenog u 18:00 sati ne propustite nezaboravnu ljubavnu priču Gaza mon amour i gorko-slatku posvetu Bollywoodu i odrastanju pod sovjetskom okupacijom, Sirotište. Program Ponovno s nama donosi novi film slavnog rumunjskog autora Radua Judea, Velika slova, i Mater Jure Pavlovića, priču o majci tiranki koja kćer želi pretvoriti u svoju kopiju. Svi filmovi prikazuju se na platformi www.kinoeuropa.hr, osim filmova iz programa Kockice, koje gledamo na adresi www.croatian.film.

Natjecateljski program dugometražnog filma s utorka na srijedu donosi dva filma čiji redatelji pripadaju kinematografijama zemalja koje nam nisu često na filmskom radaru, a zajedničko im je i to što političke i povijesne teme stavljaju u kontekst humora i fantazije. Aktualni predstavnik Palestine u utrci za strane Oscare, Gaza mon amour u režiji braće Tarzana i Araba Nassera, zaigran je prikaz modernog života pod okupacijom koji otkriva kako čak i najljepšu ljubavnu priču može dokrajčiti represivna država. Glavne uloge u ovoj satiri o ljubavi i potisnutoj žudnji ostvaruju zvijezde popularnih serija Salim Daw (Fauda) i Hiam Abas (Nasljeđe). Sirotište afganistanske redateljice Shahrbanoo Sadat gorko-slatka je priča o odrastanju u Afganistanu tijekom sovjetske okupacije krajem 80-ih godina prošlog stoljeća ispripovijedana kombinacijom bolivudske fantazije, folklora i na trenutke bolnog realizma. Film je premijerno prikazan u sekciji 15 dana autora u Cannesu.

Na platformi croatian.film gledamo naslov iz natjecateljskog programa nacionalnog kratkometražnog filma Kockice, Devet mjeseci Josipa Lukića, autora kojemu su u sklopu Kockica dosad prikazana dva filma, Minjonja njanjonja (ZFF 2015.) i Južno voće (ZFF 2019. – posebno priznanje). U natjecateljskom programu međunarodnih kratkometražnih filmova prikazuju se tri filma: Svi psi odlaze islandske redateljice Ninne Pálmadóttir snimljen je u hrvatskoj koprodukciji, a premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Reykjavíku; Dustin francuske redateljice Naïle Guiguet premijeru je imao u Cannesu, a Smjena portugalske redateljice Laure Carreire u Veneciji.

U programu Ponovno s nama, koji predstavlja nova ostvarenja poznatih redatelja, ne propustite filmove u režiji jednog od najznačajnijih europskih redatelja današnjice, Radua Judea, i Jure Pavlovića, domaćeg autora koji je za svoj kratkometražni prvijenac, Piknik, osvojio nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski kratki film. Velika slova uzbudljiv je hibrid dokumentarizma i fikcije koji gledatelje vodi duboko u arhive Ceauşescuova režima. Film u režiji dvostrukog laureata ZFF-a Radua Judea istražuje bizaran slučaj iz 1981. godine, kad je mastodontska obavještajna mašinerija tajnih službi gotovo kolabirala zbog nekoliko antikomunističkih grafita koje je kredom ispisao 16-godišnji učenik. Mater (Pula 2020. – nagrade za najboljeg debitanta, glumicu i kameru) je prvo dugometražno ostvarenje Jure Pavlovića i priča o tjeskobnom, tiranskom odnosu majke (Neva Rošić) i kćeri (Daria Lorenci Flatz), a ujedno i portret tipičnog malomišćanskog života, mjesta gdje ljudi, uvjereni da pomažu, često čine upravo suprotno.

Talijanski film Najljepše godine Gabrielea Muccina, redatelja filmova Sedam duša (2008.) i U potrazi za srećom (2006.), u kojima glavnu ulogu ima Will Smith, prikazuje se u programu Velikih 5. To je saga o četvero prijatelja i njihovu odnosu, ispripovijedana u rasponu od 40 godina. Njihove dogodovštine, nade, uspjesi i neuspjesi isprepleću se u dirljive i zabavne priče o prijateljstvu i ljubavi, stvarajući pritom bogatu tapiseriju Italije i različitih era njezine moderne povijesti.

U sklopu besplatnog programa Festivali pod reflektorom ne propustite omnibus sastavljen od pet kratkih filmova nastalih u okviru SEE Factory, projekta namijenjenog promicanju novih talenata na međunarodnoj sceni, te tri dugometražna filma po izboru selektora Filmskog festivala Herceg Novi: Ajvar redateljice Ane Marije Rossi, Ti imaš noć, hvaljeni prvijenac Ivana Salatića, koji je premijerno prikazan u Veneciji, i Mamonga Stefana Maleševića, koji je premijeru imao u Karlovim Varima.

U programu festivala po mjeri najmlađe publike, KinoKino, s utorka na srijedu gledamo nizozemski film  Jackie i Oopjen u režiji Annemarie van de Mond, zabavnu avanturu koju predvode djevojčica Jackie i Oopjen, lik sa slavne Rembrandtove slike, koja je oživjela kako bi pronašla davno izgubljenu sestru.

U fokusu Industrije, programa namijenjenog profesionalcima i svima zainteresiranima, u utorak su koprodukcije, a pokrit će ih dva događanja otvorena za javnost, koja će se prenositi uživo na www.zff.hr: masterclass Thierryja Baujarda Igre bez granica: europske koprodukcije (od 17 sati) i panel Hrvatska kao igrač u europskim koprodukcijama (od 18:30 sati).