Subota na ZFF-u: veliko finale uz proglašenje festivalskih pobjednika

Subota na ZFF-u počinje u 11 sati u kinu Tuškanac u znaku festivala KinoKino, uz zabavan program kratkih animiranih filmova za djecu predškolske dobi Moj prvi odlazak u kino (uzrast 3+) te program kratkih igranih filmova za djecu Svaki dan otkrivam (uzrast 7+), koji se prikazuje od 13 sati. Program KinoKina u Uraniji u subotu donosi čak tri dugometražna naslova iz natjecateljskog programa: danski Busterov svijet (uzrast 7+) o malom mađioničaru velikog srca u 11 sati, islandski film Birta u 15 sati i belgijsku svemirsku avanturu Spaceboy (uzrast 10+) u 18 sati.

Središnje događanje pretposljednjeg dana velika je festivalska završnica u Kinu SC u 20 sati uz proglašenje pobjedničkih naslova 19. ZFF-a i projekciju izvankonkurentskog filma Deset u pola. Komedija oskarovca Danisa Tanovića inspirirana je jednim od najkontroverznijih gastronomskih pitanja: gdje se mogu pojesti najbolji ćevapi u gradu? Uz Danisa Tanovića, na hrvatsku premijeru filma stižu scenarist Nikola Kuprešanin, direktor fotografije Damir Šagolj te glumci Izudin Bajrović, Branko Đurić, Anja Matković, Kerim Čutuna, Almir Palata i Goran Navojec.

U Kinu SC u 15 sati gledatelje očekuje repriza talijanskog filma iz programa Velikih 5, Sestre Macaluso, dirljiva kronika Emme Dante o vremenu, prolaznosti, sjećanju i stvarima, koja se temelji na redateljičinoj nagrađivanoj kazališnoj drami. U 17 sati u Kinu SC reprizno se prikazuje laureat Venecijanskog festivala, film Događaj redateljice Audrey Diwan, moćna i napeta adaptacija poluautobiografskog romana francuske spisateljice Annie Ernaux u kojem secira vlastito iskustvo abortusa.

Još jedan naslov iz programa Ponovno s nama, Amira, prikazuje se u subotu u kinu Tuškanac u 19:30 sati. Novi film egipatskog redatelja Mohameda Diaba drama je o potrazi za identitetom u prostoru premreženom konfliktima. Tinejdžerica Amira (Tara Abboud) sa Zapadne obale začeta je prokrijumčarenom spermom palestinskog zatvorenika koji služi doživotnu kaznu u izraelskom zatvoru. Međutim, Amirin život okreće se naglavačke kad posumnja da čovjek kojeg idealizira možda nije njezin otac.

Još dva filma iz programa Ponovno s nama svoje će projekcije imati u subotu u kinu Tuškanac: ljubavna melodrama Najgora osoba na svijetu Joachima Triera u 17 sati te obiteljska drama Nemirni Joachima Lafossea u 22 sata. Film Chiara Jonasa Carpignana iz istog programa prikazuje se u Teatru &TD u 18 sati.

U Teatru &TD u 20:30 sati, u sklopu programa Mreža festivala jadranske regije, prikazuje se mađarski film Prirodno svjetlo u režiji Dénesa Nagyja, koji je u Berlinu nagrađen za najboljeg redatelja. Riječ je o surovoj drami o izdržljivosti i psihičkom danku rata u kojoj se zrcali vizualno nasljeđe Andreja Tarkovskog.

Program ZFF-a namijenjen profesionalcima, Industrija, u suradnji s Restartom donosi masterclass snimatelja Vanje Černjula, čiji rad uključuje serije Kronike Times Squarea (HBO), Marco Polo (Netflix), The Gilded Age (HBO) Juliana Fellowsa te globalni filmski hit Suludo bogati Azijci (2018.) Jona M. Chua. Vanja Černjul govorit će o filmskim i televizijskim projektima koji su obilježili njegovu filmografiju i o svom profesionalnom putu. Masterclass se održava u Kazališnoj dvorani ADU od 15 do 17 sati i otvoren je za javnost.