Subota u znaku premijere ‘Bosonogog cara’ i proglašenja pobjednika

Ovogodišnje najduže izdanje Zagreb Film Festivala polako se bliži svom kraju. Subota počinje s programom za najmlađe, popularnim programom KinoKino Festivala, Moj prvi odlazak u kino, u 11 sati, istovremeno u kinu Tuškanac, NS Dubrava i KUC Travno.

U 14 sati u kinu Tuškanac program se nastavlja s regionalnim hitom ovogodišnjeg izdanja, debitantskim filmom srpske glumice i redateljice Ivane Mladenović, Ivana Grozna. Premijerno prikazan u Locarnu gdje je osvojio Posebnu nagradu žirija u programu Cineasti del presente, film prati srpsku glumicu koja živi u Rumunjskoj, no uslijed psihičke krize odlučuje ljeto provesti u svom rodnom gradu na obalama Dunava, u okrilju obitelji, ali stvari se ubrzo pretvaraju u urnebesni kaos.

S britanskim filmom Samo ti s početkom u 17 sati u kinu Tuškanac završava program Velikih 5. Ova inteligentna drama (BFI Londonski filmski festival) propituje opstojnost romantike pod rafalom sirove svakodnevice i njezinih pritisaka.

Dan će obilježiti dvije projekcije (u 19:30 i 22 sata u kinu Tuškanac) novog filma poznatog redateljskog dvojca Petera Brosensa i Jessice Woodworth, Bosonogi car, u potpunosti snimljenog u Hrvatskoj i u hrvatskoj koprodukciji. U nastavku svog uspješnog Kralja Belgijanaca redatelji donose nove (ne)zgode neobičnog vladara (Peter Van den Begin) u stalnoj (neuspješnoj) potrazi za samospoznajom koja ga je u prethodnom nastavku odvela sve do više nego bolne jurnjave gudurama Balkana.

Film će na svečanoj hrvatskoj premijeri u kinu Tuškanac predstaviti producentica, scenaristica i redateljica filma Jessica Woodworth, glumac Titus De Voogdt, bugarski koproducent Stefan Kitanov, hrvatski koproducenti Boris T. Matić i Lana Matić (Propeler Film), kostimografkinja Morana Starčević, kompozitor Alen Sinkauz, kompozitor i glumac Nenad Sinkauz te glumci Darko Stazić i Hassan Abdelghani.

Prije projekcije Bosonogog cara u 19:30 u kinu Tuškanac za vrijeme svečane ceremonije zatvaranja bit će proglašeni ovogodišnji pobjednici i najbolji filmovi 17. ZFF-a.

Skladatelji glazbe Alen i Nenad Sinkauz bit će također gosti još jednog subotnjeg događanja koje ZFF organizira u sklopu programa INDUSTRIJA u Hrvatskom glazbenom zavodu od 13 sati. Riječ je o panelu Tko to tamo svira, otvorenom za javnost. S vodećim domaćim skladateljima filmske glazbe razgovarat će se o originalnoj glazbi kao elementu dramaturgije. Saznat ćemo na koji način dočaravaju atmosferu filma, kojim metodama nam približavaju likove ili pak ističu određeno raspoloženje vodeći nas kroz film. Uz braću Sinkauz panel će okupiti skladatelje Juru Ferinu i Pavla Miholjevića te Hrvoja Štefotića.

Zbog velikog interesa publike u MSU održat će i dodatna projekcija filma Jojo Rabbit Taike Waititija u 17 sati.

Posljednja ovogodišnja projekcija u NS Dubrava rezervirana je za novi film Roya Anderssona, O beskraju, melankolično-humoristični kaleidoskop o banalnosti postojanja, životnim okrutnostima, ali i ljepotama.

U MSU u 19 sati na rasporedu je Monos, kolubijski kandidat za Oscara koji zbog kombinacije žanrova ratnog filma i trilera, nudi uznemirujuću i halucinatornu viziju kaosa i apsurda rata iz jedinstvene perspektive adolescenata. Program u MSU nastavlja se u 21 sat s još jednim kandidatom za Oscara, filmom Visoka djevojka, talentiranog Kantemira Balagova nastalog po romanu nobelovke Svetlane Aleksijevič o dvije mlade žene koje pokušavaju preživjeti nakon rata i opsade Lenjingrada.

Posljednji je dan programa u dvorani KIC. U 19 sati na rasporedu je projekcija iz programa Moj prvi film: In memoriam, i to filma Izvedba u spomen na nedavno preminulog britanskog redatelja Nicolasa Roega. U 21 u KIC-u program se nastavlja s programom Festivali pod reflektorom i to s izborom kratkih filmova s Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji.