Tko odlučuje o nagradama ZFF-a i KinoKina?

O dobitnicima Zlatnih kolica, službene nagrade Zagreb Film Festivala, te nagrade KinoKino Festivala odlučuje nekoliko zasebnih žirija sastavljenih od niza renomiranih domaćih i stranih filmaša/ica.

Žiri za dugometražnu konkurenciju ZFF-a ove godine čine glumica i kulturna aktivistica Katia Pascariu koja tumači glavnu ulogu u novom filmu rumunjskog redateljskog barda Radua Judea Baksuzno bubanje ili bezumni pornić (program Ponovno s nama); redatelj Ivan Ikić koji je na lanjskom ZFF-u osvojio Zlatna kolica za film Oaza; te nagrađivani direktor fotografije Vanja Černjul čiji recentni opus uključuje rad na serijama Kronike Times Squarea (The Deuce) i Marco Polo te filmu Suludo bogati Azijci (Crazy Rich Asians) Jona M. Chua.

O pobjedničkom ostvarenju međunarodnog kratkometražnog programa i programa Kockice odlučivat će lanjska pobjednica Kockica, mlada redateljica Sara Grgurić (U šumi); slovenski redatelj Rok Biček čija je festivalska uspješnica Razredni neprijatelj (prikazana na 12. ZFF-u) osvojila nagradu Fedeora u Veneciji i izborila ulazak u finale nagrade LUX; te redatelj i selektor Filmskog festivala Herceg Novi Ivan Bakrač, čije je najnovije ostvarenje Poslije zime nastalo prema scenariju što ga je redatelj razvijao i na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij 2018. godine.

Publika će pak odlučiti o dobitniku nagrade Zlatni bicikl, koja će pripasti najboljem filmu iz programa Ponovno s nama.

Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino, koji se odvija paralelno sa ZFF-om, od 15. do 21. studenog, ove je godine okupio žiri koji čine: glumica Iva Babić koja je odigrala dvadesetak filmskih i televizijskih uloga (Mali, Život je truba, Dnevnik velikog Perice, Crno-bijeli svijet); znanstvenica sa specifičnim stručnim interesom za dječju i adolescentsku književnost Dubravka Zima koja predaje na Odsjeku za kroatologiju Fakulteta hrvatskih studija; te redatelj Saša Ban koji je, između ostaloga, režirao hvaljeni HRT-ov dokumentarni serijal Betonski spavači i kratkometražni igrani film Mliječni zub, nagrađen na ZFF-u 2016. godine. Oni će dodijeliti nagradu KinoKino redatelju/ici najboljeg dugometražnog igranog filma u glavnom programu, a na KinoKino Festivalu dodjeljuje se i nagrada za najbolji film prema odluci dječjeg žirija te nagrada publike za film s najvišim ocjenama gledatelja.