U kino stiže topla filmska priča ‘Voljeni’ koja je otvorila 16. ZFF

Topla filmska priča ‘Voljeni‘ redatelja Gustava Pizzija vodi nas u jedno kaotično obiteljsko gnijezdo iz predgrađa Rio de Janeira. Brazilska humorna drama uz sjajne reakcije publike i hvalospjeve kritike premijerno je prikazana na Sundanceu, te potom u Rotterdamu, a hrvatsku premijeru imala je kao film otvorenja 16. Zagreb Film Festivala. Od četvrtka, 10. siječnja film ‘Voljeni’ stiže na redovni repertoar kina Europa.  Upoznajte i zavolite bučnu, brojnu i ekstrovertiranu latinsku obitelj koja će vas podsjetiti da je ljubav glavna pokretačka snaga.

Irene je majka četvero djece koja se suočava sa sindromom napuštenog gnijezda kada njezina najstarijeg sina, tinejdžera Fernanda pozovu da igra rukomet za profesionalni klub u Njemačkoj. Taj dramatični događaj pokrenut će lavinu promjena, inspirirajući Irene da završi srednju školu, pronađe novi posao i nastavi s planovima za novu kuću žonglirajući pritom obavezama vođenja velike obitelji. Dok se neke stvari primiču kraju, nove započinju.

Redatelj Gustavo Pizzi i glumica Karine Teles bivši su supružnici i zajedno su napisali scenarij za ovu dirljivu odu majčinstvu koja je nadahnuta istinitim događajima iz njihovih života. Kako je izjavila Teles u intervjuu za Graziju: „Majčinstvo mi je donijelo najveću promjenu u životu. To je nešto najteže što sam doživjela, no što mi je ujedno donijelo i najviše snage. Gustavo i ja oboje smo feministi. O djeci zajednički skrbimo, dijelimo odgovornost i ljubav prema našim dječacima i nadamo se da će odrasti u osjećajne muškarce u jednom drugačijem svijetu. ”

Teles nam otkriva i da je poruka filma kako je ljubav glavna pokretačka snaga. „Samo nam ljubav može pomoći da shvatimo da se ‘stara kuća’ raspada i moramo izgraditi ‘novu’ koliko god puta u životu bilo potrebno.“ Pizzi pak ističe kako je ovo priča o sazrijevanju jedne majke, a ne dječaka. „Postoje tisuće filmova o odrastanju, ali ovaj donosi jednu sasvim drukčiju perspektivu. ‘Voljeni’ je posveta ženama koje su nevidljive u brazilskoj kulturi kojom dominira mačizam.“ Riječima vodećeg hrvatskog filmskog kritičara Jurice Pavičića (Jutarnji list) „Pizzijev film fino balansira između društvenog i intimnog, humora i očaja, te pokazuje zrelost i režijsko majstorstvo.“

Film je u distribuciji umjetničke organizacije Zagreb Film Festival.