U kina stiže Ljubavni život, japanska filmska studija ljubavnih odnosa

Nježna, odmjerena obiteljska drama Ljubavni život japanskog redatelja Kôjija Fukade, premijerno prikazana u glavnom natjecateljskom programu Venecijanskog filmskog festivala, 18. svibnja stiže na repertoare Kino mreže.

Ljubavni život donosi studiju suvremenih ljubavnih odnosa obilježenih stegom kako društvenih predrasuda, tako i osobnih strahova te nerazriješenih intimnih sumnji. Ova dirljiva obiteljska saga pripovijeda o supružnicima Taeko i Jiru koji vode miran život s Taekinim šestogodišnjim sinom Keitom. No, iznenadna tragedija neočekivano će suočiti mladi bračni par s njihovim ljubavnim povijestima, pa će se tako u Taekin život vratiti dječakov davno izgubljeni otac Park. Mučena osjećajem krivnje i boli, Taeko daje sve od sebe kako bi pomogla Parku, koji je gluh i bez doma. Teme ljubavi, gubitka, dužnosti i usamljenosti prepliću se u filmu inspiriranom istoimenom pjesmom (Love Life) japanske pop i jazz kantautorice Akiko Yano iz 1991., čiji stihovi glase: “Kolika god udaljenost među nama bila, ništa me ne može spriječiti da te volim”.

Filmovi inspirirani pjesmama postali su svojevrsni podžanr japanske kinematografije, a zbog sličnog tematskog raspona kritika je Ljubavni život usporedila s jednim drugim japanskim ostvarenjem, lanjskim dobitnikom Oscara za najbolji strani film – Drive My Car Ryusukea Hamaguchija. Dostojanstvene glumačke izvedbe i suzdržana, ali sigurna režija omogućile su da se ranjivost likova na velikom platnu ispriča pomoću jednostavnih, gotovo minimalnih sredstava. Glumački ansambl čine japanski televizijski i filmski glumci predvođeni Fumino Kimurom i Kentom Nagayamom, a u filmu se pojavljuje i poznato glumačko ime japanske nezavisne kinematografije, Tomorowo Taguchi, kojeg će se mnogi sjetiti iz filmskog serijala Tetsuo, klasika horor žanra.

Šest godina prije nego se s Ljubavnim životom natjecao za Zlatnog lava, redatelj Kôji Fukada s filmom Harmonium (2016) osvojio je nagradu žirija u programu Izvjestan pogled Filmskog festivala u Cannesu, a njegov prethodni film Nestala djevojka (A Girl Missing, 2019) prikazan je na festivalima u Locarnu, Rotterdamu i Torontu. Ideju za Ljubavni život dobio je još prije petnaestak godina, razmišljajući o tome kako je usamljenost inherentna čovječanstvu. “Postoje trenuci kada se ljudi odjednom osjete samima, čak i kada su sa svojom voljenom obitelji i prijateljima. Pokušao sam uhvatiti taj osjećaj u ovom filmu – kako usamljenost može prodrijeti u ljudske živote dok žive s drugima,” kako to pojašnjava sâm redatelj.

 

Iz kritika:

“Duboko bolna, ali i suptilno komična ljudska drama. Bogata filmska gozba.” (Peter Bradshaw, The Guardian)

“Film koji očarava. Prelijepo ispripovijedana priča o životu nakon tragedije.” (Lovia Gyarkye, The Hollywoord Reporter)

“Prožet tragedijom, no neobično lepršav.” (Guy Lodge, Variety)

 

Distributer je filma Zagreb Film Festival.

 

Popis kina