U subotu počinje Zimsko izdanje — kako gledati filmove iz programa

U subotu, 10. prosinca počinje Zimsko izdanje, jedinstveno online događanje u organizaciji pet regionalnih filmskih manifestacija udruženih u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Filmskog festivala Herceg Novi, Festivala autorskog filma Beograd i Ljubljanskog filmskog festivala LIFFe. Misija Zimskog izdanja je da nas, u vrijeme kad se svi više zadržavamo kod kuće ispred ekrana, podsjeti na nekoliko važnih filmova iz regije koji su svoj festivalski i kino život imali uoči ili za vrijeme pandemije te stoga nisu dobili pažnju koju zaslužuju.

Od 10. do 18. prosinca na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba Zimsko izdanje besplatno prikazuje četiri hvaljena ostvarenja: Ja sam Frenk slovenskog redatelja Metoda Peveca; Asimetrija, debitantski dugometražni film srpske redateljice Maše NeškovićOtac srpskog redatelja Srdana Golubovića i Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice s briselskom adresom Teone Strugar Mitevske.

Online projekcije pratit će razgovori s redateljima i glumcima kroz koje će zainteresirani moći otkriti zanimljive detalje o filmovima i pobliže upoznati njihove autore. Metod Pevec otkrit će tako detalje o nastanku filma Ja sam Frenk, kao i razlozima zbog kojih je radnju smjestio upravo u slovenski gradić Tržič, nekadašnji magnet za radnu snagu iz cijele Jugoslavije, poznat po proizvodnji cipela i papira. Teona Strugar Mitevska u intervjuu između ostalog govori o tome kako je nakon čitanja novinskog članka nastao scenarij za njen sad već slavan film o običnoj djevojci s velikim idejama te zašto što su joj filmovi bolje prihvaćeni u svijetu nego kod kuće.

Glumac Goran Bogdan, koji je za ulogu u filmu Otac bio nominiran za nagradu Europske filmske akademije iznosi zanimljive pojediosti o oblikovanju nekih od svojih najpoznatijih uloga, te kako je u vrijeme epidemije s filmom Otac najviše putovao od dnevnog boravka do kuhinje, a Maša Nešković otkriva kako je uspješno izbjegla paniku koja često pogađa debitante te kako je pronašla idealne glavne glumce za svoj prvijenac, filmsku studiju intime Asimetrija.

Program Zimskog izdanja besplatan je i dostupan gledateljima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Crne Gore, uz prethodnu registraciju. Na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba potrebno je kreirati račun koristeći opciju Create Account (u gornjem desnom uglu) i unijeti osnovne podatke u ponuđena polja. Nakon otvaranja računa moći ćete vidjeti sadržaj koji vam je dostupan, ovisno o teritoriju s kojeg pristupate platformi. Nakon odabira filma potrebno je kliknuti i potvrditi opciju Rent. Film koji ste iznajmili možete pronaći u sekciji My Library. Nakon što klikom na Play prvi put pokrenete film moći ćete ga gledati neograničen broj puta unutar 48 sati.

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe.