VIDEO: Filmska industrija u doba pandemije

Europski audiovizualni sektor doživio je ozbiljne kratkoročne i dugoročne posljedice zbog krize uzrokovane pandemijom COVID-19. Trenutne posljedice krize bile su raznolike i zahvatile su gotovo sve glavne grane audiovizualnog sektora, od prekida produkcijskih projekata do zatvaranja kina.

No, od ožujka su na razini Europske komisije i Europskog parlamenta usvojeni dokumenti koji su omogućili da nacionalni filmski i audiovizualni fondovi diljem Europe reorganiziraju svoje djelovanje i interne procedure, kako bi mogli pomoći prebroditi poteškoće s kojima je sektor suočen. Neke mjere koje su filmske agencije poduzele vezane su za filmski i audiovizualni sektor u cijelosti, dok su druge ciljale specifične podsektore, odnosno produkciju, distribuciju i izlaganje, kao i događanja i festivale.

Poduzet je širok i raznolik niz mjera, a danas otkrivamo primjere dobre prakse i raspravljamo o mogućnostima koje nacionalne i institucije EU mogu poduzeti kako bi zaštitile producente i kina u ovom teškom razdoblju.

U prvom panelu pod naslovom Producirati ili ne u doba pandemije COVID-19? sudjeluju Ankica Jurić Tilić (producentica, HRUP), Julie-Jeanne Régnault,  (glavna tajnica EFAD-a), Ada Solomon (producentica, EWA/EFA), Krešimir Partl (Ministarstvo kulture i medija RH), Chris Marcich (HAVC), Predrag Fred Matić (MEP/CD CULT) i Petra Kammerevert  (MEP/CD CULT).

U drugom panelu pod nazivom Kako spasiti kina u doba pandemije COVID-19? sudjeluju Alen Munitić (Kino mreža), Nico Simon (Europa Cinemas), Chris Marcich (HAVC), Christian Bräuer (CICAE) i Željana Zovko (MEP).

Oba panela moderira Martina Petrović (DKE – MEDIA desk Hrvatska).

Događanje je organizirano u suradnji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i DKE – Ureda MEDIA Hrvatske. Moći će se pratiti na ovoj stranici i na FB-stranici Zagreb Film Festival.