VIDEO: Režijske metode Radua Judea

Osim što njegov posljednji film Velika slova gledamo u programu Ponovo s nama, rumunjskog redatelja Radua Judea ugošćujemo i u industrijskom programu ZFF-a. U razgovoru s hrvatskim redateljem Igorom Bezinovićem, Jude govori o sličnostima i razlikama njegovih režijskih metoda pri radu na igranim i dokumentarnim filmovima.

Radu Jude jedan je od najcjenjenijih europskih modernih redatelja današnjice. Karijeru je započeo kao pomoćnik redatelja, a 2006. je snimio kratki film The Tube with a Hat koji je osvojio više od 50 međunarodnih nagrada. Judeov dugometražni prvijenac, Najsretnija djevojka na svijetu (2009.), prikazan je na više od 50 međunarodnih festivala, a dobio je i posebno priznanje Zagreb Film Festivala. Uslijedili su naslovi poput Bravo!, Srca s ožiljkom i Svi u našoj obitelji, koji su osvojili mnogostruke nagrade: Srebrnog medvjeda za režiju na Berlinaleu 2015., posebnu nagradu žirija u Locarnu 2016. te nominaciju EFA-e za najboljeg scenarista. Međunarodna premijera Mrtve nacije (2017.) u Locarnu bila mu je debi u dokumentarnom filmu. Dugometražni film Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari (2018.) osvojio je Kristalni globus za najbolji film i nagradu Europa Cinemas Label u Karlovim Varima.

Događanje organiziramo s Restartovim dugogodišnjim programom Masterclass, a možete ga pratiti uživo putem ove stranice ili Facebook stranice Zagreb Film Festival. Svoja pitanja možete postavljati putem live chata na Youtubeu ili u komentarima na Facebooku.