Velikih 5 – filmske uspješnice pet najvećih europskih kinematografija

Istaknuti recentni naslovi pet najvećih europskih kinematografija, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Španjolske te Italije, i ove su godine u fokusu popratnog programa Velikih 5, koji Zagreb Film Festival ostvaruje u suradnji s Mrežom kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC).

Britanski film snimljen u jednom kadru, Točka pucanja u režiji Philipa Barantinija, s lakoćom uvlači gledatelje u grozničavu večer prestižnog restorana i njegovog osoblja. Andyjev (Stephen Graham – Irac, Zdrpi i briši) dan tek je počeo, a već zaostaje s poslom. Kao glavni kuhar u popularnom londonskom restoranu, navikao je na neumoljiv tempo, stres i neočekivane situacije, no zadnji je petak prije Božića i najprometnija noć u godini… Glumica Vinette Robinson dobila je posebno priznanje za izvedbu u Karlovym Varyma.

Francusku kinematografiju u programu zastupa vedra socijalna drama s primjesama magijskog realizma, Gagarin, koju ZFF predstavlja u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj. Debitantsko ostvarenje francuskog redateljskog dvojca Fanny Liatard i Jérémyja Trouilha, premijerno prikazano na Festivalu u Cannesu, nostalgična je posveta utopijskom pariškom projektu kolektivnog stanovanja Cité Gagarine. Šesnaestogodišnji sanjar Yuri cijeli život živi u golemom kompleksu od cigle u predgrađu Pariza. Sanja o tome da postane astronaut. Kad lokalne vlasti odluče srušiti zgradu, Yuri s prijateljima Dianom i Houssamom pokušava spasiti svoj dom.

Pitanje granica koje smo spremni prijeći u borbi za ono u što vjerujemo u fokusu je uzbudljivog njemačkog trilera o pobunjenoj antifašističkoj mladeži A sutra i cijeli svijet redateljice Julije von Heinz. Puna ideala, studentica prava Luisa napušta udobnu buržujsku egzistenciju i odlazi živjeti u berlinsku antifašističku komunu. Tamo se nađe rastrgana između dviju frakcija, jedne koja zagovara nenasilan otpor i druge, predvođene karizmatičnim Alfom, koja misli kako su za borbu protiv radikalne desnice potrebne jednako radikalne mjere. Može li nasilje ikada biti legitiman politički odgovor na fašizam i mržnju? Film je prikazan na festivalima u Veneciji i Torontu.

Predstavnik Španjolske u programu ujedno je nacionalni kandidat za Oscara, mračna korporativna satira u kojoj Javier Bardem majstorski utjelovljuje prijateljsko lice kapitalističke korupcije. Film Veliki gazda Fernanda Leóna de Aranoe ZFF prikazuje u suradnji s Veleposlanstvom Španjolske. Blanco (Javier Bardem), karizmatični vlasnik obiteljske tvornice, naumio je osvojiti lokalnu nagradu za poslovnu izvrsnost. Kada mu planove počnu mrsiti problematični zaposlenici, “dobri gazda” besramno će se umiješati u njihove privatne živote i pokrenuti nezamislivu lančanu reakciju.

Talijansku kinematografiju predstavlja nagrađivana obiteljska drama Sestre Macaluso, dirljiva kronika o prolaznosti i sjećanju u režiji Emme Dante. Sestre Maria, Pinuccia, Lia, Katia i Antonella žive same u predgrađu Palerma. Jednog sasvim običnog dana na plaži, Antonella pogiba. Njezina smrt potpuno će preokrenuti odnose među sestrama i utjecati na ostatak njihovih života… Ova dirljiva adaptacija redateljičine nagrađivane kazališne drame prikazana je na festivalima u Veneciji, Torontu i Varšavi. Prikazivanje filma na ZFF-u ostvareno je u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu.

Filmovi iz programa Velikih 5 prikazuju se u popodnevnim i večernjim terminima u kinu Tuškanac. Ulaznice je po povoljnijoj cijeni moguće nabaviti u pretprodaji na kupiulaznicu.zff.hr do 13. studenoga, a redovna prodaja na blagajnama počinje 14. studenoga. Devetnaesti Zagreb Film Festival održat će se od 14. do 21. studenoga u Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.