Višestruko nagrađivani film OTAC u kinima

Četvrti cjelovečernji naslov u opusu Srdana Golubovića, jednog od najvažnijih suvremenih filmskih autora iz Srbije, Otac, temeljen je na stvarnom događaju, a slijedi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru. Film je u veljači premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija, nastavljajući globalni uspjeh koji je ovom redatelju donio prethodni film Krugovi (posebno priznanje na Sundanceu i nagrada Ekumenskog žirija na Berlinaleu).

U naslovnoj ulozi filma koji kritika naziva “svojevrsnim balkanskim Paris, Texasom” (Vladan Petković, Cineuropa) impresivnu glumačku interpretaciju ostvario je Goran Bogdan, s pritajenom snagom utjelovivši očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba. Za svoju je ulogu Bogdan nagrađen na beogradskom FEST-u, gdje je film osvojio i nagradu FEDEORA te onu za najpopularniji film, kao i Zlatnom arenom za najbolje glumačko ostvarenje na Pulskom filmskom festivalu. U Puli je Otac osvojio i nagradu publike, Zlatna vrata i to kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen s prosječnom ocjenom publike 5.0, a Goran Bogdan je za naslovnu ulogu trenutno nominiran za nagradu Europske filmske akademije (EFA) u kategoriji najboljeg europskog  glumca čime je postao prvi hrvatski glumac nominiran za tu prestižnu nagradu.

Uz Gorana Bogdana, glavne uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenarij zajednički potpisuju Srdan Golubović i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Film je nastao u koprodukciji čak šest zemalja – Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a hrvatski su producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma koji su s ovim redateljem surađivali i na nagrađivanim Krugovima. Film je, između ostaloga, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

 

Film je moguće pogledati na sljedećim lokacijama:

Zagreb – Kino Metropolis, Cinestar Branimir CentarCineplexx
RijekaArt Kino, Cinestar
Split Kino Karaman, Cinestar
OsijekKino Urania, Cinestar
PulaKino Valli
LošinjKino Vladimira Nazora – Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj

Termine projekcija moguće je pratiti na službenim internetskim stranicama kina.